Pismo ogorčenog pacijenta iz Sarajeva

Ne mogu da se liječim jer se doktorici 'ne da napisati uputnicu'... Zašto se pravi problem oko svakog papira? Dokle više?!

Hronika 22.02.20, 20:48h

Ne mogu da se liječim jer se doktorici 'ne da napisati uputnicu'... Zašto se pravi problem oko svakog papira? Dokle više?!
"Do kada se misli tolerirati ovo maltretiranje od strane službenika u ambulantama? Zašto je nemoguće organizovati termine i zašto se problem pravi oko svakog papira koji si prinuđen tražiti u ambulanti?"

 


Edis J. iz Sarajeva uputio je na adresu DEPO Portala, ali i JU Dom zdravlja KS, Općinu Centar te druge relevantne institucije u Kantonu Sarajevo, ogorčeno pismo u kome iznosi svoje neugodno iskustvo u jednoj gradskoj ambulanti - a sve zbog najobičnije uputnice po koju je došao kako bi mogao nastaviti terapiju. 


U nadi da će glas pacijenata, ipak, doprijeti tamo gdje treba, njegovo pismo objavljujemo u cjelosti:  


Želim da vam ovim putem (a i drugim kanalima ću putem obrasca) podnesem žalbu na iskustvo koje sam večeras (21.02.2020.) imao u ambulanti Čekaluša.


Naime, prije dvije sedmice sam imao nesreću, usljed koje sam povrijedio nogu. Nakon kontrole koje sam imao na Ortopediji, ljekar specijalista mi je napisao da trebam ići na fizikalni tretman i da se javim u svoju ambulantu radi uputnice.


Kada sam došao večeras (21.02.) oko 18.00 sati u ambulantu Čekalusa, kojoj pripadam, sestra na šalteru, kojoj sam dao nalaz specijaliste i rekao da trebam uputnicu za fizikalni tretman, mi je rekla da sačekam. Ok, čekam.


Nakon što sam sat vremena čekao, rekla mi da je uđem u ordinaciju, da bi doktorica odbila da me primi i rekla da dođem  u ponedjeljak; ona mene ne može da primi jer ima još nekakvih papira i dosijea pacijenata, iako sam strpljivo čekao skoro sat vremena.


U 19.00 sati, dakle u to vrijeme, više nikog nije bilo u ambulanti, niko više nije čekao i ja sam bio sam, i ne znam kakvi su to drugi pacijenti i kakve kartone je imala na stolu i što ih nije uradila.


Potrebna mi je samo uputnica za fizikalni tretman, ništa više. Koliko vremena za to treba?


Kad sam tražio drugi termin i postavio pitanje zasto mi je rekla da čekam kad je evidentno da me neće niko htjeti primiti, sestra mi je rekla da sam to trebao vidjeti sa doktoricom, a ne sa njom.
 

Ne znam čemu onda služi šalter ako ja trebam upadat u kancelariju doktorice i pitat hoće li me primiti radi administrativne procedure?!


Tražio sam i drugi termin da mi se da, kako ne bih čekao drugi put i da izbjegnemo ovu situaciju, rečeno mi je da nema termina i da trebam doći rano ujutro i čekati na red pa kad dođem na red!


Ovo je apsolutno neprihvatljivo ponašanje uposlenika ambulante Čekaluša... Meni nije do toga da sjedim bezveze sa natečenim zglobom u čekaonici da bi me neko istjerao iz kancelarije, da ne govorimo da sad moram čekati da se neko smiluje da mi da uputnicu da bih mogao nastaviti liječenje i ići na fizikalni tretman? 


Možda, nekad naredne sedmice, po mogućnosti kad je u smjeni moja doktorica, jer i na to trebamo paziti!


Osim što ne možemo da dobijemo nikakav termin, da eto ne čekamo, nego ako se doktorica zamijeni za smjenu, onda mi opet moramo neki drugi dan doći... Jer to se i desilo danas, moja doktorica je zamijenila smjenu, ja to nisam znao, i potpao sam pod proceduru "ne interesuje me, nisam tvoja doktorica, sačekaj tri dana, neće ti ništa biti"!!!


Do kada se misli tolerirati ovo maltretiranje od strane službenika u ambulantama? Zašto je nemoguće organizovati termine i zašto se problem pravi oko svakog papira koji si prinuđen tražiti u ambulanti?


Zašto ne mogu zatražiti termin? Zašto je problem uputnica na osnovu nalaza ljekara specijaliste?


Ovaj prigovor ću uputiti i službenim putem i očekujem odgovor institucije zašto mi se zbog administrativne procedure, tačnije - jer se ne da doktorici napisati papir - onemogućilo liječenje?! - kaže na kraju svog pisma Edis J.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Ilustracija)

 

 

BLIN
KOMENTARI