Predsjednik PDP-a poručio

Borenović: Dodik i SNSD ponovo ponizili Narodnu skupštinu RS-a

Front 22.02.20, 15:19h

Borenović: Dodik i SNSD ponovo ponizili Narodnu skupštinu RS-a
Istakao je da bi umjesto stranih, u Ustavnom sudu BiH trebalo da budu zastupljene domaće sudije, ali ne one koje dolaze iz vrha političkih partija, SNSD-a, SDA ili PDP

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponizio Narodnu skupštinu RS, isključivši je iz izbora sudija Ustavnog suda BiH iz RS.

 

Potvrdio je da stoga za PDP nije prihvatljiv prijedlog SNSD-a po kojem bi Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH imenovali troje domaćih, umjesto stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, o čemu ih je Klub SDS-PDP u Predstavničkom domu parlamenta BiH i zvanično obavijestio.

 

Borenović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da SNSD time ne ponižava samo Narodnu skupštinu RS, već i predsjednika RS-a, koji je u proteklim godinama dostavljao parlamentu listu sa imenima kandidata za sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a.

 

-I to rješenje, predstavljeno prije nedavne posebne sjednice entitetskog parlamenta za nas je bilo prihvatljivo, ali pitanje je šta se desilo da nakon nekoliko dana SNSD promijeni mišljenje i 'briše' Narodnu skupštinu RS iz procesa odlučivanja o sudijama Ustavnog suda BiH te na njeno mjesto stavlja Predsjedništvo i Dom naroda parlamenta BiH – kazao je on.

 

Smatra da je sasvim legitimno da sudije tog suda iz RS budu izabrane u parlamentu RS.

 

Istakao je da bi umjesto stranih, u Ustavnom sudu BiH trebalo da budu zastupljene domaće sudije, ali ne one koje dolaze iz vrha političkih partija, SNSD-a, SDA ili PDP.

 

-Trebaju nam profesionalci, koji su van politike i radit će u skladu sa pravni procedurama i ustavnim načelima – rekao je Borenović.

 

Ponovio je stav PDP-a da će braniti interese RS-a u skladu sa ustavnim nadležnostima, pa i po pitanju imovine i poljoprivrednog zemljišta, ali će kritikovati bilo kakav avanturizam i stvari koje mogu uništiti RS i da treba insistirati na Dejtonskim principima funkcionisanja BiH.

 

-Koalicioni parteri na bh. nivou su SNSD, SDA, HDZ, DF, SBB...imaju sve poluge vlasti, formirali su Vijeće ministara, podijelili fotelje, imenovali sve parlamentarne komisije, potpisali principe za formiranje vlasti, donijeli Program reformi, imaju podršku stranaca, medije...Tražili su i dobili su, imaju vlast, mi smo opozicija i nemaju više pravo na izgovore već ozbiljnu odgovornost za stanje u zemlji - rekao je Borenović.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI