Potvrđeno

U bh. školi registrovana dva slučaja virusnog meningitisa

Hronika 21.02.20, 18:16h

U bh. školi registrovana dva slučaja virusnog meningitisa
Tepavac je istakla da se u slučaju virusnog meningitisa može samo ukazati na opšte preventivne mjere, dezinfekciju, provjetravanje prostorija i drugo

 

U Osnovnoj školi "Danilo Borković" u Gradišci registrovana su dva slučaja meningitisa, potvrdila je za Srnu načelnica Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja Slađana Tepavac.

 

Tepavac je rekla da je prvi slučaj evidentiran kod djevojčice (14), koja je pregledana 11. februara na Odjelu pedijatrije gradiške Bolnice i pod sumnjom na meningitis upućena na Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluci, prenosi RTRS.

 

- Drugi slučaj je kod dječaka istog godišta (2006), koji pohađa istu školu, a pregledan je u gradiškoj Bolnici u srijedu, 19. februara, i upućen na banjalučku Kliniku za infektivne bolesti - rekla je Tepavac.

 

Ona je navela da je kod oboje djece riječ o virusnom meningitisu koji se javlja i u sporadičnim slučajevima i manjim epidemijama, te ima povoljniji klinički tok i manje je opasan od bakterijskog meningitisa.

 

Tepavac je istakla da se u slučaju virusnog meningitisa može samo ukazati na opšte preventivne mjere, dezinfekciju, provjetravanje prostorija i drugo, dok se kod bakterijskog meningitisa sprovodi preventivno davanje antibiotika.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI