INSPEKCIJA OTKRILA NEPRAVILNOSTI

Trebala biti prva na listi, a ostala bez posla zbog mutnog bodovanja: Nastavnica iz Sarajeva ogorčena nakon konkursa u školi

Hronika 21.02.20, 12:43h

Trebala biti prva na listi, a ostala bez posla zbog mutnog bodovanja: Nastavnica iz Sarajeva ogorčena nakon konkursa u školi
Ostaje nada da se usvajanjem novog pravilnika neće dešavati da kandidat ima najviše bodova, ali da završi na zadnjem mjestu... Ili ćemo, bez obzira na propise i pravila, opet i uvijek iznova svjedočiti novim malverzacijama?!

 

 

Kada se nastavnica A.L. iz Sarajeva (ime i prezime poznato redakciji) u novembru prošle godine prijavila na konkurs za radno mjesto "nastavnik likovne kulture" u osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić, oslonila se na svoje obrazovanje i višegodišnje stručno iskustvo u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.


Učinila je i jedni iznimku - prvi put je uz traženu dokumentaciju priložila i uvjerenje o pripadnosti šehidskoj porodici, s obzirom da je njen otac u septembru 1994. godine poginuo kao pripadnik Armije RBiH.


- Nikada do sada nisam htjela koristiti "ovu privilegiju", uvijek sam nastojala da moja sručnost bude ispred drugih kriterija koji se vrednuju pri zapošljavanju, ali godine bez posla na neki način su me primorale da promijenim stav - priča za DEPO Portal ova 46-godišnja nastavnica, po struci akademski grafičar.


Nakon zatvaranja konkursa bila je jedna od pet prvorangiranih kandidata te je pozvana na razgovor... A nakon što joj je stigla pismena obavijest od strane škole i konačna bodovna rang lista, prema kojoj je A.L. zauzela četvrto mjesto, posumnjala je u rezultate.


- Bila sam sigurna da su moja prava povrijeđena i da nešto nije uredu. Nisam slučajno bila na četvrtom mjestu, jer da sam zauzela treće, imala bih, prema pravilniku, prioritet pri zapošljavanju kao dijete šehida. Odlučila sam da se pokušam boriti - nastavlja svoju priču.


Uložila je prigovor Školskom odboru OŠ Musa Ćazim Ćatić, u kome je, između ostalog, navela:


"Ušla sam u uži krug izbora kandidata, tačnije njih pet koji zadovoljavaju sve kriterije i smatram da sam bila jedna od najboljih kandidata za traženo radno mjesto i da sam imala prednost u odnosu na druge zbog pripadnosti boračkoj populaciji, koja se u ovom slučaju nije bodovala."


Međutim, škola je odbila njen prigovor kao neosnovan, konstatujući da je "Komisija škole u svemu postupila u skladu sa odredbama Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo".

 

Šta je utvrdila inspekcija?

 

Tada na scenu stupa Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, kome se A.L potom obratila i zatražila inspekcijski nadzor u OŠ "Musa Ćazim Ćatić". A kada je inspekcija obavila posao, utvrdila je niz nepravilnosti u bodovanju radnog staža, te da je A.L. shodno tome trebala imati najviše bodova i prvo mjesto na konačnoj rang listi kandidata. 

 

U obrazloženju se navodi sljedeće. 

 

"Inspektorat rada je utvrdio da Vam Komisija nije pravilno bodovala radni staž po osnovu člana 6. stav 1. a) i b) te da ste sa ostvarenim ukupnim brojem bodova trebali biti prvorangirani, zbog čega je inspektorat rada djelovao izdavanjem prekršajnih naloga prema školi i odgovornom licu".

 

Također, u obrazloženju se navodi i da pri tom u razmatranje nije uzeta prednost pri zapošljavanju zbog pripadnosti boračkoj populaciji, jer kandidatkinja A.L.. nije dostavila potvrdu o neprekidnom prebivalištu na području Kantona Sarajevo u protekla 24 mjeseca, te da je i bez te prednosti, shodno samo pripadajućim bodovima na osnovu staža i stručnosti, trebala biti prva na listi.          

 

Na upit DEPO Portala u čemu se konkretno ogledalo nepravilno bodovanje te kako su kandidatkinji A.L. "zakinuti" bodovi, iz  Inspektorata rada nisu željeli iznositi preciznije podatke, izuzev pojašnjenja da je u ovom slučaju "postupajući inspektor mogao djelovati isključivo izdavanjem prekršajnog naloga pravnom i odgovornom licu škole u ukupnom iznosu od 3.000  KM,  s obzirom da nema ovlaštenja za poništavanje konačno donesenih odluka Odbora".

 

Šta ne valja u Pravilniku?

 

Upravo se na načinu bodovanja i aktuelnom Pravilniku sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama lome koplja posljednjih sedmica, zbog čega se na noge diglo Udruženje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS, ali i Udruženje učitelja Kantona Sarajevo, kao i prosvjetni radnici. Do kakvih sve anomalija i nelogičnosti, ali i opasnog gaženja struke dovodi aktuelni Pravilnik, DEPO Portal je upozoravao i u tekstu "Učitelji zbunjeni, roditelji u panici: Zašto Ministarstvo obrazovanja ne zaustavi haos u sarajevskim školama?!", objavljenom prije dvije sedmice, a povodom načina izbora asistenata za rad sa učenicima sa poteškoćama u razvoju. 

 

Iz SSOOiO KS je, shodno svemu tome, zatraženo od premijera da Vlada KS odbije dati saglasnost na ovaj pravilnik jer se, kako se navodi, "njime vraćamo u period prije 2013. godine kada je direktor primao onoga za kojeg je smatrao da je najpodobniji, a ne najsposobniji".

 

No, kako je ranije ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić istakla za DEPO Portal, izmjene Pravilnika već su spremne, a nakon jučerašnjeg sastanka i SSOOiO KS je jednoglasno donio zaključak da u potpunosti prihvata Prijedlog Pravilnika i "pozdravlja hrabru odluku ministrice Zinete Bogunić da konačno stavi tačku na niz nedostataka i nezakonitosti u zapošljavanju, a koje su bile sastavni dio ranijeg Pravilnika".

 

U saopštenju SSOOiO KS se navodi:


"Posebno želimo pohvaliti činjenicu da se konačno u Kantonu Sarajevo postupak prijema radnika u radni odnos provodi pod uslovima propisanim Zakonom o radu i Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, grada ili općine, te u privrednim društvima gdje kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50% ukupnog kapitala.

Također, želimo podvući i pohvaliti činjenicu da se konačno stalo u kraj diskriminaciji i korupciji prilikom zapošljavanja nastavnog kadra u Kantonu Sarajevo na šta je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo  ukazivao prethodnih godina.

Novi Pravilnik će sigurno dati jednake mogućnosti i šanse svima a posebno kvalitetnim kadrovima koji neće zavisiti od volje i diskrecionog prava direktora škola.
Ovih dana u medijima može se primijetiti da donošenje novog Pravilnika najviše smeta onima koji su se godinama bavili nezakonitim zapošljavanjem, korupcijom i kriminalom. Dovoljno je samo kazati da su upravo ti nezadovoljnici i buntovnici učestvovali u donošenju zakonskih i podzakonskih akata i tako stvorili tehnološki višak - preko 600 prosvjetnih radnika,  što je sigurno veliki problem i opterećenje za Kanton Sarajevo.

Ministrica Zineta Bogunić konačno je donošenjem Prijedloga Pravilnika još jednom pokazala da može bolje, da red i zakonitost moraju nadvladati haos koji je sistemski održavan u Kantonu Sarajevo.
 

Pozivamo gospodina Mirzu Čelika, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, i gospodina Edina Fortu, premijera Kantona Sarajevo, da pruže punu podršku Prijedlogu Pravilnika i tako na djelu pokažu odlučnost u borbi protiv diskriminacije i korupcije u zapošljavanju u Kantonu Sarajevo".

 

Ostaje nada da se usvajanjem novog pravilnika neće dešavati da kandidat ima najviše bodova, ali da završi na zadnjem mjestu... Ili ćemo, bez obzira na propise i pravila, opet i uvijek iznova svjedočiti novim malverzacijama u obrazovnom sistemu BiH?!

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI