UMJETNOST I POLITIKA/ CHARLAMA SUBOTOM U 13

Pripremite se za umjetničko-politički hepening Damira Nikšića u popularnoj Charlami!

Kultura 21.02.20, 11:13h

Pripremite se za umjetničko-politički hepening Damira Nikšića u popularnoj Charlami!
Bit će prikazana serija video radova koji svjedoče o trenutnom društvenom, građanskom, umjetničkom, ali i političkom angažmanu ovoga umjetnika u glavnom gradu BiH. Kao i uvijek kada je riječ o ovome umjetniku i aktivnisti, niko neće ostati ravnodušan

 

Ove subote u u popularnom kulturnom programu „Charlama subotom u 13“ bit će predstavljen aktuelni radovi umjetnika i aktiviste Damira Nikšića.

 

Tom prilikom bit će prikazana serija video radova koji svjedoče o trenutnom društvenom, građanskom, umjetničkom, ali i političkom angažmanu ovoga umjetnika u glavnom gradu BiH.
Neki od radova dosad nisu prikazivani i ovo će biti njihova premijera.


O svome radu će govoriti sam Nikšić, uz učešće i domaćina u Charlama galeriji Jusufa Hadžifejzovića i Jasmina Durakovića.


Damir Nikšić, rođen 6. decembra 1970. godine, je bosanskohercegovački konceptualni umjetnik. Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo.


U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti. Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u internacionalnoj selekciji. Uspješno sa bavio u stand up komedijom čija je karekteristika bila jaka politička žaoka i angažiranost.


Posljednjh godina javnost ga poznaje i kao društvenog aktivistu i političara, čiji stavovi izazivaju jake i često kontrovezne reakcije.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI