Umjetnost ili lakrdija?

Histerija oko Josipinog nastupa se ne stišava: Croatia Records i HGU stali u zaštitu muzičke dive!

Kultura 21.02.20, 10:33h

 Histerija oko Josipinog nastupa se ne stišava: Croatia Records i HGU stali u zaštitu muzičke dive!
Vrhunac polemika nastupio je prije nekoliko dana kada je Josipa dobila i kaznenu prijavu Boška Županovića, pravnika i poduzetnika iz Pule, koji tvrdi da je Lisac intonirala himnu na omalovažavajući način


Nakon što je na specifičan i sebi svojstven način interpretirala hrvatsku himnu na inauguraciji Zorana Milanovića, muzička diva Josipa Lisac već danima je izložena bijesnim komentarima građana koji smatraju da bi se himna trebala izvoditi samo na određen način, bez obzira na stil interpretatora. Naravno bilo je i mnogo onih koji su Josipu i njen osebujan muzički stil branili, tvrdeći da je zalaženje u umjetničku slobodu interpretatora nedopustivno, naračito kada to čine oni koji muzičkog talenta, osjećaja i obrazovanja apsolutno i nemaju.


Vrhunac polemika nastupio je prije nekoliko dana kada je Josipa dobila i kaznenu prijavu Boška Županovića, pravnika i poduzetnika iz Pule, koji tvrdi da je Lisac intonirala himnu na omalovažavajući način. Josipa Lisac nije željela puno komentarisati svoju izvedbu niti se pravdati, objasnivši kratko da se tu radi "slobodi izražavanja".


Ipak nakon dobijanje kaznene prijave, te još žešćih komentara na društvenim mrežama, obratila se javnosti saopštenjem, kojeg su, na njezinu molbu, napisali Croatia Records i Hrvatska glazbena unija.

 


Donosimo ga u potpunosti:

josipa-priopcenje

 


Donosimo ga u potpunosti:


"Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospođe Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.
Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne, stil i način interpretacije gđe Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.


Na molbu gđe Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.


Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima, poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.


Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo.


Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.”
"Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema." Josipa Lisac", navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa i Nikša Bratoš, predsjednik HGU.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

BLIN
KOMENTARI