NE POSJEDUJU NIKAKVE DOKUMENTE

Novi problemi, puno pitanja: Hoće li se djeca rođena i deportovana iz Sirije upisivati u matičnu knjigu FBiH?

Front 20.02.20, 15:52h

Novi problemi, puno pitanja: Hoće li se djeca rođena i deportovana iz Sirije upisivati u matičnu knjigu FBiH?
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u posljednje vrijeme primilo je više upita općina i gradova koji se odnose na davanje upute za upis u matičnu knjigu rođenih djece koja su deportovana iz Sirije

 

 


Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o upisu u matičnu knjigu rođenih djece koja su deportovana iz Sirije.


Federalno ministarstvo pravde zaduženo je da hitno pokrene proceduru izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku Federacije BiH kojim bi bila utvrđena nadležnost sudova da u vanparničnom postupku utvrđuju mjesto i vrijeme rođenja osoba koje vrijeme i mjesto svog rođenja ne mogu dokazati na način predviđen propisima koji uređuju vođenje matičnih knjiga kako bi entitetski zakoni o vanparničnom postupku bili harmonizirani u BiH.


Zaključeno je da je potrebno da sudovi u vanparničnom postupku u Federaciji BiH postupaju po podnesenim prijedlozima za utvrđivanje mjesta i vremena rođenja osoba i prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, imajući u vidu odredbe člana 2. stav 1. ovog zakona s obzirom da posebnim zakonima nisu uređena pravila postupanja u ovoj pravnoj stvari, jer je ovo pitanje u Republici Srpskoj regulisano i nema smetnji za postupanje.


Istaknuto je kako je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u posljednje vrijeme primilo više upita općina i gradova koji se odnose na davanje upute za upis u matičnu knjigu rođenih djece koja su deportovana iz Sirije.


Iz sadržaja upita proizlazi da je putem Ministarstva sigurnosti BiH osiguran povratak određenog broja žena s djecom iz Sirije koje su državljanke BiH. Međutim, djeca su rođena u Siriji i majke ne posjeduju nikakve inozemne dokumente s činjenicama rođenja i podacima o roditeljima, tako da se mjesto i vrijeme rođenja ove djece, kao i krvna veza s roditeljem, odnosno majkom koja ima državljanstvo BiH, bez materijalnih dokaza ne može utvrditi.


Na osnovu dostavljenih upita iz općina i gradova na području Federacije BiH, može se zaključiti da je riječ o povratku djece s roditeljima, s jednim roditeljem ili djece bez roditelja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 

(FENA/Foto: Arhiv)

 

BLIN
KOMENTARI