Iako su radovi u zastoju, iz institucija tvrde da naporno rade

Zašto je zapela izgradnja Prve transverzale? Ajnadžić: Čekamo reakciju iz firme 'Penny'...

Hronika 19.02.20, 20:47h

Zašto je zapela izgradnja Prve transverzale? Ajnadžić: Čekamo reakciju iz firme 'Penny'...
Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić potvrdio je za „Avaz“ da im je Geodetska uprava oborila rješenje o parcelaciji trase kroz „Penny“

 

Izgradnja Prve transverzale, koja se smatra najvećim kapitalnim projektom u Kantonu Sarajevo, a koja bi centar glavnog grada države trebala povezati s Vogošćom i autoputem, u posljednje vrijeme prilično je usporena.

 

Nakon što je srušeno nekoliko objekata, na početnom dijelu trase od ulice Kranjčevićeva do Braće Begić, kao da se usred posla stalo. Tako se na trasi, čija je gradnja najavljena za početak ovogodišnje građevinske sezone, još nalazi veliki broj objekata koji čekaju na rušenje. Sve koči birokratija.

 

Drugi projekt

 

Direktor Kantonalne direkcije za puteve Selmir Kovač kazao je za „Dnevni avaz“ da će preostali objekti u krugu bivšeg depoa GRAS-a biti uskoro uklonjeni.

 

"Rušenje je bilo zabranjeno kada su zbog zagađenja zraka bile na snazi mjere upozorenja i pripravnosti. Rušenje bi uskoro trebalo početi i sve se za dan može završiti. Uskoro ćemo srušiti i prvu kuću na početku ulice Halida Kajtaza" – rekao je Kovač, koji je dodao da na proljeće počinje izgradnja ovog prvog dijela.

 

Dobra je vijest, kako je kazao, to da je preduzeće „Rad“ konačno dobilo posao da ruši sve objekte nad kojima budu riješeni imovinskopravni odnosi. Više neće biti problema kada je to u pitanju, gdje god šta bude trebalo rušiti, ide „Rad“. To će ubrzati procedure.

 

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić rekao je da je Prva transverzala prioritet i najbitniji infrastrukturni projekt te institucije.

 

"Imali smo problem. Čak neuobičajeno više u odnosu na druge projekte koje radimo. Ali, većina tih problema je iza nas. U Zavodu trenutno nema nijedan dokument koji stoji, čim nešto dobijemo, odmah se radi" – kazao je Hulusić.

 

Zavod je, kaže, završio sve imovinskopravne odnose koji su bili u njegovoj nadležnosti na dijelu do ulice Braće Begić, a 95 posto je završena i eksproprijacija tunela Kobilja Glava.

 

"Od ulice Braće Begić do tunela Ciglane također je kompletan u eksproprijaciji u Općini Centar. Mi smo riješili dva vlasnika koja su bila spremna na sporazum. Od tunela Ciglane pa dalje preko firme „Penny“ čekamo Općinu Centar, koja radi parcelaciju. Općina sada ima veliki i zahtjevan posao pred sobom. Oni su prava adresa i institucija koja vodi eksproprijaciju i parcelaciju, što je prvi korak za rješavanje imovinskopravnih odnosa, kao i uklanjanje nelegalnih objekata na trasi. Mi tu za pomoć, ali kao kantonalna institucija, ne možemo utjecati na dinamiku rješavanja u Općini" – kazao je Hulusić.

 

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić potvrdio je za „Avaz“ da im je Geodetska uprava oborila rješenje o parcelaciji trase kroz „Penny“.

 

Očitovanje vlasnika

 

"Završili smo novu parcelaciju i poslali je vlasniku na očitovanje. Sada čekamo reakciju iz firme „Penny“ i nakon toga idemo u proces eksproprijacije. Međutim, to nije smetnja da se čiste svi objekti od ulice Kranjčevićeva do Braće Begić. Dali smo rješenje za rušenje još dvije kuće, a uskoro će za rušenje biti spremne barake, jer smo našli rješenje za porodicu koja tu živi" – rekao je Ajnadžić, dodajući da je drugi dio trase na Barama blokiran zbog upravnog spora koji vodi jedna građanka.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI