ARIJANA SARAČEVIĆ HELAĆ/ 30 Dodikovih prijetnji

Spinujete, frustrirate i plašite ljude... Spavajte mirno, rata zaista neće biti! Ispali li ko metak, evo šta će se desiti...

Front 17.02.20, 11:25h

Spinujete, frustrirate i plašite ljude... Spavajte mirno, rata zaista neće biti! Ispali li ko metak, evo šta će se desiti...
Svi vi koji ostavljate mogućnost rata, na svu sreću, spinujete, frustrirate i plašite ljude. Spavajte mirno, rata zaista neće biti - smatra novinarka Arijana Saračević Helać

 

I dalje u BiH odjekuju reakcije povodom odluke predstavnika Republike Srpske na nivou BiH da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti državnih organa do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija...

 

I dok Dodikov ultimatum kao prijetnja lebdi u zraku, a mnogi novonastalu situaciju u državi porede sa početkom 90-tih godina prošlog vijeka, strahujući čak i od mogućnosti izbijanja novog rata, osvrt na aktuelna politička zbivanja na svom Facebook profilu objavila je novinarka FTV-a Arijana Saračević Helać i pojasnila:.    

 

Trideset Dodikovih prijetnji ratom. Uzalud. Rata biti neće. Ispali li ko metak, mirovne snage su za nekoliko sati na cijeloj teritoriji BiH.


Podsjećam na Rezoluciju 4296, usvojenu 2019.godine. Ovo je zadnja rezolucija za mandat EUFORa (evropskih vojnih snaga) koje su zamijenile NATO vojne snage još 2004. godine.


Od tada NATO i EU su dogovorile sporazum “Berlin plus” po kojem NATO i EU udružuju vojne snage kako bi radile zajedno na održavanju mira u BiH. Dakle, ovdje su i NATO štab i EU vojna misija. A UN rezolucije Vijeća sigurnosti su osnova za prisustvo NATO-a, a zatim EU kao i OHR-a u BiH, te se stalno donose nove rezolucije o produžetku misija istih.


Kontigenti se mijenjaju, shodno procijeni situacije. Podvačim da imaju u rezervi i snage za brzo djelovanje. U BiH su za nekoliko sati, a komandno mjesto je blizu,u Napulju.


Ovo je precizirano još u Dejtonskom sporazumu, anexom 1 A, po kojem je NATO dobio izvršni mandat za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH.


Zato, svi vi koji ostavljate mogućnost rata, na svu sreću, spinujete, frustrirate i plašite ljude. Spavajte mirno, rata zaista neće biti - poručuje Arijana Saračević Helać u svom FB komentaru.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)