Želi izbaciti strane sudije

Dodik: SNSD i HDZ iduće sedmice predlažu zakon o Ustavnom sudu BiH, ovo politička tuča, narod se nema čega bojati

Front 14.02.20, 15:12h

Dodik: SNSD i HDZ iduće sedmice predlažu zakon o Ustavnom sudu BiH, ovo politička tuča, narod se nema čega bojati
Ponovio je da će u radu institucija na nivou BiH, tamo gdje mogu, odmah zaustaviti bilo kakvo donošenje odluka, a tamo gdje moraju da učestvuju u odlučivanju, glasat će protiv

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je danas da će iduće sedmice SNSD-e i HDZ-e u bh. parlamentarnu proceduru uputiti zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti mjesta za strane sudije.

 

-Naredne sedmice ćemo zajedno predložiti zakon na nivou Parlamentarne skupštine BiH koji reguliše to pitanje. On podrazumijeva da se nađe mehanizam i modul zamjene i načina izbora domaćih sudija i redefinše način odlučivanja Ustavnog suda BiH, koji ne može da ostane ovakav - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

 

On je, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao da dok se ne usvoji taj zakon neće biti odlučivanja ni o jednom drugom pitanju, uključujući i evropska pitanja.

 

Ponovio je da će u radu institucija na nivou BiH, tamo gdje mogu, odmah zaustaviti bilo kakvo donošenje odluka, a tamo gdje moraju da učestvuju u odlučivanju, glasat će protiv.

 

- To se danas mogli da vidite u Domu naroda Parlamenta BiH i to ćemo nastaviti da radimo - rekao je Dodik i podsjetio je da su u Domu naroda četiri poslanika SNSD-a glasala protiv, a jedan poslanik SDS-a je bio uzdržan.

 

- To znači da smo posložili nove prioritete - rekao je Dodik i dodao da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH „podvala i predstavlja crvenu liniju za RS“, što je sinoć rekao i ambasadorima Kvinte.

 

Poručio je da je „ovo politička tuča, da se narod nema čega bojati“.

 

-Ovo će možda malo duže trajati, a mi pozivamo na dijalog - rekao je Dodik i pozvao javnost u RS da „stane iza jedinstvenog stava RS po ovom pitanju“.

 

Ustvrdio je da nema blokade bh. institucija, već samo neučestvovanje u odlukama, jer je Ustavni sud BiH „nakaradan i odluke donosi mimo prava te pod političkim uticajem cetara moći iz Evrope i svijeta“.

 

-Prioritet u BiH nije ni EU ni bilo šta drugo, nego isključivo pitanje sudija Ustavnog suda i način njegovog rada. Kada to riješimo nastavljamo dalje da rješavamo. Ako to stoji sedam dana, sedma mjeseci, uredu. Ako stoji sedam godina, onda vjerovatno neće biti BiH - ustvrdio je.

 

Dodik je rekao da u RS neće biti poskupljenja struje u ovoj godini.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI