HUTBA REISA KAVAZOVIĆA U NOVOM MKC-U U LJUBLJANI

Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru... Gdje postoje hramovi, stanuje sloboda!

Hronika 14.02.20, 14:53h

Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru... Gdje postoje hramovi, stanuje sloboda!
Kavazović je podsjetio i na činjenicu da smo prije samo 25 godina svjedočili nemilosrdnom rušenju vjerskih objekata, što je bila moralna i duhovna tragedija Evrope, stoga "lekcije iz Bosne ne smijemo više nigdje ponavljati u Evropi i svijetu"

 

 


Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru - kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas tokom hutbe u novoizgrađenom Muslimanskom kulturnom centru (MKC) u Ljubljani.


Ocijenio je da veleljepno zdanje Ljubljanske džamije svjedoči velikom djelu koje je rezultat velikog truda i odricanja muslimana u Sloveniji, čime je ta generacija muslimana ispisala svoju stranicu u tom gradu i ostavila povijesni trag o sebi, vjeri i moralu, dobru i ljubavi, svom trudu i nadi u Božiju milost, pripadnosti svom narodu i zajednici.


Stoga, dodao je, bosanske muslimane raduje da je Ljubljana prepoznala u njima donosioce radosne vijesti, koji pozivaju u "Kuću mira" sve one koji istinski za njim tragaju, među muslimanima, kršćanima i Jevrejima.


- Kao što je za Jevreje Hram u Jerusalemu bio znak slobode, tako su i za nas bosanske muslimane džamije znak slobode - naglasio je reis Kavazović, te podsjetio da su za muslimane svaki mesdžid i svaka džamija, svaka crkva i svaka sinagoga zabranjena, sveta mjesta (harem), u kome ne smije biti uznemiravanja i napada.


Podsjetio je i na činjenicu da smo prije samo 25 godina svjedočili nemilosrdnom rušenju vjerskih objekata, što je bila moralna i duhovna tragedija Evrope, stoga "lekcije iz Bosne ne smijemo više nigdje ponavljati u Evropi i svijetu".


Na kraju je zahvalio na podršci lokalnih vlasti, muslimanima Slovenije na trudu i zalaganju, predvođenih muftijom Nedžadom Grabusom, te muslimanima bratske Države Katar za njihovo dobročinstvo i bratsku pomoć.


Kazao je da je džamija mjesto duhovne slobode, mjesto gdje se otkriva dublji smisao života, gdje se čovjek slobodno i bez straha obraća Bogu, gdje se bez interesa čovjek obraća čovjeku, a "tamo gdje postoje hramovi, gdje stoje uspravno minareta i tornjevi, tamo stanuje sloboda".


- Ova džamija od sada pripada Islamskoj zajednici u Sloveniji i gradu Ljubljani, neka vam je sretno i hairli - poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u hutbi koju je održao u džamiji u Ljubljani, javlja MINA.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI