Ovako je direktor Zemaljskog muzeja BiH pisao Skaki

Vaš upit je vrlo neukusan, nemoralan i licemjeran, a poziv isuviše degutantan... Sada kad vam treba naša fasada...

Kultura 12.02.20, 17:57h

Vaš upit je vrlo neukusan, nemoralan i licemjeran, a poziv isuviše degutantan... Sada kad vam treba naša fasada...
Nedavno je Zemaljskom muzeju BiH stigla ponuda da učestvuju u projektu Buđenje grada 2020, uz Historijski muzej i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. U odgovoru koji direktor Muzeja Sijarić šalje Gradskoj upravi, a samim tim i prvom čovjeku grada Abdulahu Skaki, može se sagledati kakav tretman ima najstarija i najznačajnija kulturno-naučna institucija u BiH - Zemaljski muzej BiH

 

Zemaljski muzej BiH je jedna od najljepših, a ujedno i najtužnijih priča ove zemlje. Neizvjesnu borbu za goli opstanak vode u kontinuitetu, a kakav odnos država, odnosno određeni nivoi vlasti imaju prema instituciji koja je osnovana 1888, najbolje ilustrira odgovor direktora Mirsada Sijarića Gradu Sarajevu. O čemu se radi? Nedavno je Zemaljskom muzeju BiH stigla ponuda da učestvuju u projektu Buđenje grada 2020, uz Historijski muzej i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

 

U odgovoru koji direktor Muzeja Sijarić šalje Gradskoj upravi, a samim tim i prvom čovjeku grada Abdulahu Skaki, može se sagledati kakav tretman ima najstarija i najznačajnija kulturno-naučna institucija u BiH - Zemaljski muzej BiH, prenosi Oslobođenje.

 

U cijelosti prenosimo odgovor v. d. direktora ZMBiH dr. sci Mirsada Sijarića:

 

 

"S velikim žaljenjem moram da negativno odgovorim na Vaš, vjerujem, dobronamjerni upit. Mišljenja sam da je vrlo neukusno i nemoralno, a prvenstveno licemjerno, da se Grad Sarajevo obraća Zemaljskom muzeju BiH pismom u kome se navodi da je pomenuti muzej "jedna od najvažnijih institucija u našoj državi".

 

Također, vrlo sam iznenađen da Sarajevo Zemaljski muzej BiH smatra "lokacijom od kulturnog značaja". Naime, iz višegodišnjeg iskustva brojnih i uzaludnih pokušaja saradnje s imenovanim gradom zaključio sam da se mi (ZMBiH) ne nalazimo na prostoru grada Sarajeva, pa da je, posljedično navedenome, naša saradnja moguća, možda, putem nekog programa međuentitetske ili prekogranične saradnje, odnosno projekata koje finansira Evropska unija ili možda UNESCO.

 

Poziv da učestvujemo u manifestaciji Buđenje grada 2020. kroz korištenje naše fasade za 3D mapping smatram isuviše degutantnim, čak i za komentar ironičnog sadržaja.

 

Siguran sam da će se prilikom nekog od budućih "mapiranja" na karti feuda kojim vlada Gradska uprava ukazati i objekat od 20.000 kvadratnih metara, odmah preko puta žutog hotela i u blizini Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Nažalost, trenutno sam vrlo zauzet pokušajima da vladama nama bližih zemalja nego što je to BiH (da navedem samo neke: SAD, Francuska, Švedska, Švicarska, Irska...) objasnim zbog čega je neophodno da nastave finansirati obnovu infrastrukture i muzeološke projekte Zemaljskog muzeja BiH te nemam vremena elaborirati svoje skicirane stavove.

 

Vama lično želim dobro zdravlje i svako dobro, a gradu Sarajevo čestitam 6. april."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI