puno događaja od 8. do 16. februara

U Sarajevu počelo Državno prvenstvo BiH u umjetničkom i brzom klizanju

Sport 08.02.20, 18:02h

Na državom prvenstvu u umjetničkom klizanju, koje će biti završeno sutra, učestvuje 25 klizača iz BiH

 

 

Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju te Međunarodno takmičenje u brzom klizanju "Alpe Adria Trophy - Sarajevo Open 2020" počelo je danas u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u povodu godišnjice otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.


Član upravnog odbora Saveza klizačkih sportova BiH Elvis Husedžinović kazao je za Fenu da su u saradnji sa Fondom solidarnosti Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, Olimpijskog Komiteta BiH i Međunarodne klizačke unije, od 8. do 16. februara organizirali još niz događaja, kurseva, seminara i drugih aktivnosti.


Na državom prvenstvu u umjetničkom klizanju koje će biti završeno sutra, dodao je Husedžinović, učestvuje 25 klizača iz BiH, a na međunarodno takmičenje u brzom klizanju 60 brzoklizača iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske i BiH.


- Kada govorimo o umjetničkom klizanju u BiH, situacija je poprilično teška, jer imamo ledenu plohu na raspolaganju samo 40 dana godišnje. Zainteresiranih ima, kao i vrsnih trenera, ali nam fali infrastruktura - istakao je Husedžinović.


Naglasio je da je od 9. do 16. februara na rasporedu Tehnički kurs za trenere te da je prijavljeno deset polaznika iz BiH i dva iz Hrvatske. Kurs će, dodao je, voditi pet predavača i eksperata iz umjetničkog klizanja, koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Srbije. Na seminaru će učestvovati i reprezentativci BiH i Hrvatske, kao i jedan broj mlađih klizača.


U toku kursa za trenere, predstavnici Antidoping agencije BiH, održat će predavanje iz svoje nadležnosti svim učesnicima.


Husedžinović  je naglasio da je Savez klizačkih sportova BiH organizirao i sudijski seminar za šest polaznika iz BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI