VIDEO / AMERIČKA FILMSKA AKADEMIJA - NOMINACIJE

U nedjelju dodjela OSKARA za 2019: Ko će pobijediti? Donosimo vam listu favorita

Kultura 06.02.20, 16:01h

U nedjelju dodjela OSKARA za 2019: Ko će pobijediti? Donosimo vam listu favorita
Zlatni globus, kao i nagrade SAG i BAFTA nam pružaju jasnu sliku o tome tko će 9. veljače kući ponijeti pozlaćeni kipić američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (DW), piše Index.hr.
 

 

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara po broju nominacija prednjači triler drama Joker s čak jedanaest, a odmjerit će snage s još osam filmova u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. Ozbiljan suparnik je ratna drama britanskog redatelja Sama Mendesa - 1917, koja je nedavno osvojila BAFTA-u u istoj kategoriji. Što se pojedinačnih priznanja tiče, skoro je zajamčen uspjeh Renée Zellweger i Joaquina Phoenixa u kategoriji najboljih glumaca.

 

Tri od četiri najvažnije dodjele nagrada za umijeće na filmskom platnu na engleskom govornom području su prošle. Zlatni globus, kao i nagrade SAG i BAFTA nam pružaju jasnu sliku o tome tko će 9. veljače kući ponijeti pozlaćeni kipić američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (DW), piše Index.hr.


Joker - Najbolji film

Režiju potpisuje Todd Phillips. Joker je protekle godine zaradio gotovo milijardu i sto milijuna dolara i predvodi 92. dodjelu Oscara s 11 nominacija.

 


1917 - Najbolji film

Ratna drama smještena u Francuskoj u jeku Prvog svjetskog rata prati Jokera s 10 nominacija, a na ovogodišnjoj dodjeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film.

 


Bilo jednom u ... Hollywoodu - Najbolji film

Nostalgična oda Quentina Tarantina posljednjim danima starog Hollywooda upotpunjuje popis glavnih favorita za najprestižnije priznanje na ovogodišnjim Oscarima, s ukupno 10 nominacija.

 

 

Martin Scorsese - Najbolji redatelj

Irac, posljednje ostvarenje Martina Scorsesea, moglo bi mu donijeti još jednu nagradu za najboljeg redatelja, nakon što je 2007. nagrađen za režiju filma Pokojni. Ovo je ujedno deveta nominacija za Scorsesea u kategoriji najboljeg redatelja

 


Renée Zellweger - Najbolja glumica u glavnoj ulozi

Uloga legendarne Judy Garland u istoimenom filmu donijela je Renée Zellweger brojna priznanja ove sezone. Ona je glavni favorit za najbolju žensku ulogu, a ovo bi mogao biti njen drugi Oscar nakon što je dobila priznanje za najbolju sporednu ulogu 2004. u filmu Studengora.

 


Joaquin Phoenix - Najbolji glumac u glavnoj ulozi

Ako Phoenix osvoji Oscara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik Jokera nekome donio glumačko priznanje, nakon Heatha Ledgera 2009. Phoenix se pokazao kao sigurni favorit ove sezone, tako da će biti veoma iznenađujuće ako netko drugi trijumfira umjesto njega.


Brad Pitt - Najbolji glumac u sporednoj ulozi

Baš kao i Phoenix, Pitt je zahvaljujući svojoj ulozi kaskadera u Bilo jednom u ... Hollywoodu glavni favorit za dobiti nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu


Laura Dern - Najbolja glumica u sporednoj ulozi

Dern je već osvojila sve prestižne nagrade u ovoj kategoriji za svoju ulogu brakorazvodne odvjetnice u filmu Bračna priča, stoga nema sumnje da neće ostati uskraćena za Oscara.


Bračna priča, Bilo jednom u ... Hollywoodu, Irac - Najbolji originalni scenarij

Bračna priča Noe Baumbacha je veliki miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u filmovima Bilo jednom u ... Hollywoodu, čiji je scenarist i redatelj Quentin Tarantino dvostruki pobjednik u ovoj kategoriji, i Irac.

 

 

Parazit - Najbolji film na stranom jeziku

Kategorija filmova izvan engleskog govornog područja je ove godine ispunjena jakim naslovima, ali se jedan, ipak, izdvaja. Južnokorejski film Parazit se našao na brojnim listama najboljih filmova 2019. na prvom mjestu i nema sumnje da će 9. veljače ponijeti sa sobom barem jedno priznanje.

 


Medena zemlja - Najbolji film na stranom jeziku / Najbolji dugometražni dokumentarac 

Makedonski dokumentarac Medena zemlja govori o skromnom životu pčelarice Hatidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija. Režirali su ga Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a već slovi za velikog favorita u dvije različite i vrlo prestižne kategorije.

 


(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

BLIN
KOMENTARI