Ministar sigurnosti u BiH u Zagrebu

Radončić: Prespavali smo tri godine migrantske krize, bh. sigurnosne i obavještajne službe su na granici kapaciteta

Front 03.02.20, 14:50h

Radončić: Prespavali smo tri godine migrantske krize, bh. sigurnosne i obavještajne službe su na granici kapaciteta
Božinović je kazao kako su u današnjem svijetu gotovo svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična suradnja nužnost

 

Prilikom službenog posjeta Zagrebu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako se na pitanje migrantske krize više ne može gledati isključivo kao na humanitarno pitanje.

 

Radončić se u Zagrebu susreo s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, kojeg je upoznao s razmjerima migrantske krize.

 

- Tražio sam pomoć od kolega iz Hrvatske da upoznaju naše prijatelje iz EU da se pitanje migrantske krize ne tretira više samo kao humanitarno pitanje. To više nije izbjeglička kriza - izjavio je Radončić nakon sastanka.

 

Po njegovim riječima, najveći broj migranata u BiH dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka… Dodao je kako su bh. sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta.

 

- Dobili smo povratnike iz Sirije i s drugih ratišta, dobili smo ekstremno veliki broj migranata, čije je proces identifikacije veoma težak. Netko je u BiH prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali iste. Nije primljen ni jedan novi granični policajac, da ne govorim druge detalje koji nisu za javnost - upozorio je Radončić, dodavši kako jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice.

 

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako od Republike Hrvatske očekuje razumijevanje i pomoć.

 

- Naša je molba, i mi se tu zaista oslanjamo na izvanrednu suradnju s Republikom Hrvatskom i njeno shvaćanje problema u kojem se našla Bosna i Hercegovina, da počnemo s ozbiljnim lobiranjem i shvaćanjem migrantske krize kao prevashodno sigurnosne krize, a ne humanitarne. Reći ću vam jedan podatak, 93 posto pomoći koje smo dobili iz pojedinih zemalja Europske unije ide na humanitarni aspekt, a samo sedam posto na sigurnosni - istaknuo je.

 

Božinović je kazao kako su u današnjem svijetu gotovo svi sigurnosni izazovi transnacionalni i da je prekogranična suradnja nužnost.

 

Naglasio da je Hrvatska uhitila tisuću krijumčara prošle godine te da se radi "o jednom o najbrže rastućih oblika organiziranog kriminala na ovim prostorima"

 

- 95 osoba uhićeno je od početka godine. To je sigurno jedno područje suradnje koje moramo dodatno jačati s nadležnim službama unutar BiH. Ne možemo se dovesti do toga da krijumčari bolji surađuju između sebe, a da mi koji smo službe tih zemalja da naša suradnja kaska za njihovom - kazao je hrvatski ministar.

 

Božinović je kazao kako je dogovorena pojačana suradnja između bh. i hrvatske granične policije, kao i dosljednija i angažiranija provedba sporazuma koji postoje između dviju zemalja.

 

- Tu prije svega mislim na sporazum o readmisiji, pogotovo onom djelu koji je namijenjen za povrat i ponovni prihvat osoba koje nelegalno borave na državnom teritoriju jedne od zemalja - rekao je Božinović.

 

Riječ je, kako je naglasio, o ubrzanom postupku koji je namijenjen situacijama kada se radi o većem broju ljudi.

 

Ministar Božinović kazao je kako će se Republika Hrvatska zalagati da se veći dio pomoći koja dolazi iz Europske unije usmjeri prema konkretnim potrebama bh. sigurnosnih službi.

 

- Jačanjem kapaciteta sigurnosnih i graničnih službi svih zemalja na ovoj ruti, približavamo se jednom od prioriteta Europske komisije, a to je jača kontrola i nadzor vanjskih granica Europske unije - zaključio je Božinović.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI