video/ objavljena rekonstrukcija nesreće

Brzina od 300 km/h, pilota upozorili da leti prenisko: Pogledajte kako se srušio avion u kojem je poginuo Kobe Bryant

Hronika 27.01.20, 16:46h

Brzina od 300 km/h, pilota upozorili da leti prenisko: Pogledajte kako se srušio avion u kojem je poginuo Kobe Bryant
Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu – navodno je poručeno pilotu

 

Ara Zobayan bio je pilot helikoptera koji se jučer srušio u Calabasasu u Kaliforniji (SAD) kada su poginuli Kobe Bryant i njegova kćerka Gianna (13). I on je kao i još šest osoba izgubio život.


Zobayan je imao 50 godina i armenskog je porijekla. Kako tvrdnje njegove kolege, ali i oni koji su bili s njim ranije u helikopteru, radi se o “nevjerovatnoj osobi i veoma sposobnom pilotu”.

 

Letjela sam više puta s njima. Uvijek je bio sjajan, a to su bili glatki letovi bez ikakvih problema. Uvijek sam se osjećala ugodno – izjavila je Laura Herzog za Daily News.

 

Navodno ovaj pilot helikoptera bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat, javlja The New York Post. Naime, audiosnimak s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobijevog helikoptera bio upozoren da leti prenisko.

 

 

Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu – navodno je poručeno pilotu.


Izvori iz krugova avijacije izjavili su da je vrijeme u okolini Los Angelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena. Zobayan je, kako se vjeruje, planirao sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih prilika i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom.

 

 

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 km/h.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI