ono što upravlja našim životima

Puno toga će se dogoditi: Ove tehnologije će obilježiti 2020.

Tehno 26.01.20, 16:27h

Puno toga će se dogoditi: Ove tehnologije će obilježiti 2020.
Streaming će bez ikakve sumnje biti jedan od lajtmotiva 2020., a to je postalo kristalno jasno već krajem prošle godine

 

U POSLJEDNJIH deset godina naučili smo jednu bitnu stvar - tehnologija, priznali to ili ne, upravlja našim životima.

 

Štoviše, postali smo ovisnici i to nikada nije bilo lakše postati jer teško je prisjetiti se desetljeća u kojem se u toliko kratkom vremenu dogodilo toliko mnogo. Od pametnih telefona do pametnih automobila i domova, tehnologija je postala nezaobilazna.

 

U nadolazećem desetljeću to se neće mijenjati.

 

Još pametniji domovi

 

U posljednjih nekoliko godina Amazon, Apple i Google aktivno su krenuli u rat ne bi li postali nezaobilazni u našim domovima.

 

Njihovi virtualni asistenti Alexa, Google Assistant i Siri preuzeli su kontrolu nad svime, od pametnih zvučnika do pametnih sijalica i usisavača.

 

No, u prosincu prošle godine došlo je do primirja između najvećih takmaca u ovoj utrci i pala je odluka da će ubuduće raditi na tome da pametne proizvode u našim domovima učine što kompatibilnijim jedne s drugima. Najjednostavnije rečeno, ako kupite pametnu sijalicu, savršeno će raditi sa sva tri asistenta i tako će smanjiti komplikacije koje nastaju prilikom spajanja s pojedinim uređajima. Bit će to trenutak u kojem će naši domovi postati potpuno i istinski pametni.

 

5G postaje sve prisutniji

 

Tijekom 2019. 5G postao je sve prisutniji u razgovoru, a industrija se lagano počela prebacivati na tehnologiju koja omogućuje munjevito brz prijenos podataka s kojim možete cijeli film skinuti za samo nekoliko sekundi. Ipak, brzi internet koji smo očekivali nije stigao dovoljno brzo.

 

To će se promijeniti u 2020. To se u prvom redu odnosi na 5G podršku koja će biti dostupna na sve većem broju uređaja. Samsung je već započeo s podrškom, a i od Applea se očekuje prvi 5G kompatibilni uređaj u 2020.

 

Dakako, ono što je od izuzetne važnosti je i smanjenje latencije ili vremena koje je potrebno da uređaji međusobno komuniciraju. To će biti od velike važnosti za uređaje sljedeće generacije kao što su roboti, autonomna vozila i dronovi.

 

Primjerice, ako vaš i još jedan automobil imaju 5G podršku, mogu međusobno komunicirati i tako jedan drugome signalizirati kočenje ili prestrojavanje, a to je trenutno jedna od velikih prepreka na putu da automobili postanu potpuno autonomni.

 

Nosivi uređaji postaju sve popularniji

 

Apple je dugo bio dominantna sila na tržištu nosive tehnologije, ali to se polagano mijenja i dovodi do više kreativnosti i inovacije.

 

Apple Watch nadrastao je puki dodatak pametnog telefona i fokus je prebačen na praćenje zdravstvenog stanja korisnika, a njihovi AirPodsi pokrenuli su novi val bluetooth slušalica.

 

Sada su u igri i Xiaomi, Samsung i Huawei, a Google je nedavno preuzeo Fitbit, što znači da i oni kreću u utrku s Appleom.

 

Kretanje industrije u ovoj godini moglo bi se razgranati u dva smjera: slušalice koje prate zdravstveno stanje korisnika i slušalice koje služe kao jeftinija, ali nimalo lošija verzija slušnog aparata.

 

"Ideja poboljšanja sluha i načina na koji nas drugi čuju je zaista zanimljiva", govori analitičar Forrestera, Frank Gillett.

 

Streaming revolucija

 

Streaming će bez ikakve sumnje biti jedan od lajtmotiva 2020., a to je postalo kristalno jasno već krajem prošle godine.

 

Netflix je 2019. bio najgledaniji videoservis u SAD-u, a ljudi su u prosjeku trošili 23 minute dnevno na njihov sadržaj. Točnije, na gledanje digitalnog videosadržaja otpadala je četvrtina vremena koje provodimo na digitalnim uređajima što uključuje i vrijeme provedeno na aplikacijama i web preglednicima.

 

No, popularnost Netflixa osjetno će opasti zbog konkurencije koju predstavljaju Disney Plus, HBO Max i Apple TV Plus.

 

Dodamo li na sve to i sve ono što se događa sa streamingom videoigara, možemo govoriti o pravoj streaming revoluciji.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI