NOVINA U SRBIJI OD JANUARA 2020. GODINE

Poseban jelovnik u vrtićima za djecu islamske vjeroispovijesti: Za doručak presovana šunka, njima pileća prsa...

Hronika 23.01.20, 10:04h

Poseban jelovnik u vrtićima za djecu islamske vjeroispovijesti: Za doručak presovana šunka, njima pileća prsa...
Kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za djecu iz muslimanskih porodica

 

 

 

 

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno djetinjstvo” u Novom Sadu počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za djecu islamske vjeroispovijesti.


Ova odluka primjenjuje se od 1. septembra 2019, ali, kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za djecu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vjere.


Rukovodilac službe ishrane “Radosnog djetinjstva” Dejan Bašić kaže da od uvođenja posebnog jelovnika za djecu iz muslimanskih porodica 1. septembra do danas, broj obroka koji se posebno pripremaju za tu djecu narastao je na 150, na osnovu zahtjeva koji roditelji djece napišu, odnosno da im se zbog vjerskih uvjerenja osigura poseban režim ishrane - piše Hayat.ba.


- Izgradnjom nove, savremene, centralne kuhinje “Radosnog djetinjstva” kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za djecu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumijeva pripremu obroka za djecu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan dio mališana iz muslimanskih porodica – navodi Bašić.


Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, djeca islamske vjeroispovijesti jedu sve obroke kao i ostala djeca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamjenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.


- Kada je na jelovniku za doručak presovana šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umjesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za djecu iz muslimanskih porodica zamjenjuje se junećim mesom – ističe Bašić.


Napominje da je u PU “Radosno djetinjstvo” upisano više od 16.000 djece i da, prema procjenama, broj mališana iz porodica u kojima se praktikuje islam doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahtjeva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja.


Prema riječima mufije vojvođanskog Muhameda ef. Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema djeci iz muslimanskih porodica.


- Ovo je veoma značajno za našu zajednicu i naše vjernike, jer možemo našu djecu da vodimo u vrtić i ne brinemo o tome šta će i kakvu hranu jesti, i da li je ona u skladu s halal standardima ili ne. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, i “Radosnom djetinjstvu” koji su uvažili naše potrebe i izašli nam ususret – navodi Ziljkić.


Podsjeća da je odlukom gradskih vlasti Novog Sada od 1. januara ove godine vrtić besplatan, što  će umnogome olakšati položaj i muslimanskih porodica, koje većinom spadaju u ekonomski ugroženu grupu - piše Hayat.ba.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI