Objavili dokument potpisan u Berlinu

Prištinska 'Gazeta' tvrdi: Kosovo ukida sankcije BiH i Srbiji!

Front 22.01.20, 12:31h

Prištinska 'Gazeta' tvrdi: Kosovo ukida sankcije BiH i Srbiji!
Portal tvrdi da posjeduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane objavile kao "pismo o namjerama" i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore

 

 

Prištinski portal "Gazeta ekspres" objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju aviolinije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, koje je odlazeći kosovski premijer Ramush Haradinaj uveo još u novembru 2018. godine.

 

Portal tvrdi da posjeduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dvije strane objavile kao "pismo o namjerama" i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

 

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa "Lufthansom", također obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prijelazima) koji su postignuti u Briselu, primjenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi "Kossev".

 

Istovremeno, prištinski list "Koha ditore" ocjenjuje da se "kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, jer se izbjegava upotreba naziva kosovskih institucija.

 

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

 

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbjegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI