Komentar direktora Foruma za etiku BiH

Bajić: Možda da budemo srećni što se pojavio Milan Tegeltija, da nama svima bude jasno o kom problemu govorimo

Front 21.01.20, 16:53h

Bajić: Možda da budemo srećni što se pojavio Milan Tegeltija, da nama svima bude jasno o kom problemu govorimo
Možda da budemo srećni što se pojavio jedan takav lik kao što je Milan Tegeltija, da nama svima postane jasno o kom mi problemu govorimo

 

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici nisu prihvatili izvještaj VSTV-a o radu pravosuđa za 2017. godinu čime se još jednom pokazalo da je pravosuđe rak-rana bh. društva. Sam predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je u vrijeme kada se govorilo o radu pravosuđa u Parlamentu bio na odmoru.

 

Direktor Foruma za etiku BiH Bojan Bajić komentarisao je za N1 činjenicu da Parlament BiH nije primio k znanju Izvještaj o radu VSTV-a.

 

- Parlament BiH je predstavnik građana, dakle građani BiH nisu primili k znanju taj Izvještaj. Odgovor predsjednika VSTV-a je vrhunac neke antidemokratske kulture u kojoj mi živimo, u kojem se iznose toliko neutemeljene i nonsens izjave, jer je to što predsjednik VSTV-a negira ulogu Parlamenta je nepoštivanja građana - naveo je Bajić.

 

Dodao je i da je to pokazatelj da "u BiH nikad nije zaživjela ni demokratija ni odgovornost ni osobina demokratije da se sa velikom pažnjom daju izjave u kojoj iskazujete poštovanje prema Parlamentu, prema građanima".

 

- S jedne strane je to eklatantan primjer, a s druge strane moramo reći da nije Milan Tegeltija kriv za sve. Ja mislim da je Milan Tegeltija samo posljedica jedne ukupne kulture i ja to još volim nazvati 'deep justice' fenomen - fenomen dubokog pravosuđa u kome mi živimo, gdje velika količina tog pravosuđa živi u kulturološkom defektu, socijalističkom defektu. To je kultura nezamjeranja, kultura izbjegavanja vlastite odgovornosti i smatranja da je neki kolektiv odgovor. Kultura u kojoj članovi VSTV-a nemaju ništa protiv toga što Milan Tegeltija daje takve antidemokratske izjave. I udruženja sudija, tužilaca, i tu imamo socijalistički kulturološki efekt u kome je kultura klanjanja autoritetima kako smo nekada živjeli, kultura u kojoj ne smijete ići protiv države i jedan Milan Tegeltija koji je eklatantan primjer te antidemokratske kulture koristi taj defekt u dubini pravosuđa da ustvari svi izbjegavaju da rade svoj posao - istakao je Bajić.

 

- Ured disciplinskog tužioca VSTV-a odbije 90 posto tužbi protiv sudija i tužilaca u fazi prethodne provjere, nikad ne ugledaju svjetlo dana. Šta je u tih 90 posto odbijenih? Sve je dio jednog ukupnog problema u kome ne možemo reći da je Milan Tegeltija za sve kriv. Mislim da pored opravdane pažnje na Milana Tegeltiju, nijedna personalna promjena ne može ovaj kulturološki problem riješiti jer je stariji i postoji i prije nego što je VSTV i osnovan. Možda da budemo srećni što se pojavio jedan takav lik kao što je Milan Tegeltija, da nama svima postane jasno o kom mi problemu govorimo. I prije 10-ak godina situacija je bila slična u pravosuđu, ali je bio jak pritisak međunarodne zajednice pa su bili malo umiveniji igrači koji su vodili VSTV pa su imali malo demokratskih manira, ali je i dalje u pravosuđu funkcionisalo sistemom nezamjeranja, snishodljivosti, te lažne esnafske solidarnosti u kojoj se sve izvitoperilo kada kolega načini neko krivično djelo, vi kao kolege njega štitite. Ali oni se štite tako što ukažete na trulu jabuku i izbacite je da bi zaštitili cijeli sistem - rekao je Bajić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI