Zavod za javno zdravstvo KS obavještava

Koncentracija PM10 čestica u zraku varira, ostalo je u granicama dozvoljenih vrijednosti... Ipak, bježite iz grada!

Hronika 19.01.20, 16:54h

Koncentracija PM10 čestica u zraku varira, ostalo je u granicama dozvoljenih vrijednosti... Ipak, bježite iz grada!
Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu, kako rizičnim grupama tako i zdravoj polulaciji, da kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da (koliko im to mogućnosti dozvoljavaju) borave na čistom zraku na obližnjim planinama

 

 

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku tokom dana su zabilježili variranja koncentracija PM10 čestica u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.


- Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti, a primjećeno je variranje i koncentracija sumpordioksida na Ilidži i u Ilijašu - navodi se.


S obzirom da je na snazi epizoda UPOZORENJE, iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo posebno naglašavaju mjeru zabrane održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, a u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.


Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu, kako rizičnim grupama tako i zdravoj polulaciji, da kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da (koliko im to mogućnosti dozvoljavaju) borave na čistom zraku na obližnjim planinama.


- Naglašavaju i da pri svakom, eventualno neizbježnom, boravku na otvorenom koriste zaštitu (u vidu respiratornih zaštitnih maski) da bi bar djelimično ublažili štetni utjecaj lebdećih čestica i čađi na zdravlje. Sugerisano je i smanjenje provjetravanja prostorija, do promjene vremenskih prilika. Potcrtano je i da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom. Na taj se način, uslijed dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća. Naglašavaju i da je potrebno ograničiti kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta...), pri čemu se posebno ta preporuka odnosi na visokorizične grupe stanovništva (trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici) - ističe se u saopćenju Press službe KS.


Preporučeno je i da, upravo ta grupa stanovništva, ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama, te da je u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika s kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima...) neophodno blagovremeno javljanje ordinirajućem ljekaru.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI