Veteranku koja 27 godina radi pri Svetoj stolici

Papa imenovao prvu ženu na upravljačku poziciju najbitnije institucije Vatikana

Front 15.01.20, 20:00h

Papa imenovao prvu ženu na upravljačku poziciju najbitnije institucije Vatikana
Franjo poziva da se ženama pruži veća uloga u donošenju odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi u cjelini, iako nijedna žena ne predvodi vatikansku kongregaciju ili ostale bitne pozicije

 


Papa Franjo imenovao je italijansku pravnicu kao prvu ženu na upravljačkoj poziciji u najbitnijoj instituciji Vatikana, Državnom sekretarijatu.

 

Franjo je u srijedu imenovao Francescu Di Giovanni, veteranku Vatikana koja 27 godina radi pri Svetoj stolici, kao podsekretara za multilateralna pitanja. Na toj poziciji ona će biti odgovorna za predvođenje odijelom koji koordinira odnose Svete stolice s Ujedinjenim nacijama i drugim međuvladinim organizacijama.

 

Franjo poziva da se ženama pruži veća uloga u donošenju odluka u Vatikanu i Katoličkoj crkvi u cjelini, iako nijedna žena ne predvodi vatikansku kongregaciju ili ostale bitne pozicije.

 

Takve liderske pozicije rezervisane su za svećenike, biskupe ili kardinale, a Franjo je zadržao crkveno učenje koje zabranjuje zaređenje žena.   

 

Di Giovanni (66), izjavila je medijima bliskim Vatikanu da je Franjino imenovanje ukazalo na pažnju koju poklanja ženama, i složila se s papinom tvrdnjom da žene imaju određene sposobnosti kao mirovni pregovarači, posrednici i iscjelitelji.

 

-  Mislim da bi se činjenica što sam žena mogla pozitivno odraziti na taj zadatak, jer i žene imaju istu obdarenost kao i naše muške kolege - kazala je.   

 

Nekolicina ostalih žena drži slične pozicije u vatikanskim strukturama, uključujući i položaj podsekretara vatikanske kongregacije vjerskog poretka i podsekretara vatikanskog ureda za laička pitanja.

 

Državni sekretarijat najbitniji je, međutim, vatikanski ured, koordinirajući interni rad birokratije Svete stolice, kao i diplomatske odnose Vatikana s drugim zemljama, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI