obraćanje u kasarni kozara

Dodik: Narod u RS će na referendumu odlučivati o integraciji s NATO-om... Ako zaboravimo da su nas bombardovali...

Front 13.01.20, 13:20h

Dodik: Narod u RS će na referendumu odlučivati o integraciji s NATO-om... Ako zaboravimo da su nas bombardovali...
Na prijemu u Kasarni "Kozara", u povodu pravoslavnog Božića, Dodik je ponovio da je stav RS-a vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je danas da će odbaciti svaku "izokrenutu interpretaciju" dogovora o Programu reformi, te onoga što je usaglašenost sa članovima "Kvinte" te drugim članovima Predsjedništva BiH.

 

- RS ima namjeru da svaku odluku vezano za vojnu integraciju s NATO-om da na odlučivanje narodu na referendumu - rekao je on.

 

Na prijemu u Kasarni "Kozara", u povodu pravoslavnog Božića, Dodik je ponovio da je stav RS-a vojna neutralnost, dok bošnjačka i hrvatska politička komponenta zagovara integraciju u NATO, što RS ne smatra da treba da se dogodi.

 

- U Programu mjera koji smo dostavili podrazumijeva se ponovo afirmacija prava da se o tome odlučuje i da se nijedna odluka o integracijama neće dogoditi bez Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine. To do sada nismo imali ni u jednom dokumentu. Iz više razloga ne može se prihvatiti da se krećemo prema NATO-u, a jedan od osnovnih jeste što smo imali negativno iskustvo. Ako zaboravimo da su nas bombardovali..., onda bi opravdali te stvari... - rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni "Kozara". 

 

Za Program reformi je rekao da nije ANP.

 

Ponovio je da RS "neće granicu na Drini sa Srbijom" te da će tražiti da, jednako kako se planiraju vježbe s NATO-om i drugim, više pažnje posvjeti i vježbama sa vojskom Srbije.

 

Uvjeren je da u BiH neće biti nestabilnosti, a da jedina opasnost postoji od terorizma.

 

Dodik je ponovio da 9. januar ostaje "dan RS", iako ga je osporio Ustavni sud BiH. 

 

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je kazao da je neophodna saradnja svih naroda u BiH, pa i prilikom proslave praznika, kao što je Božić.

 

- Samo u ljubavi i miru možemo ići dalje i stvarati ekonomski prosperitet i izvršavati svoje poslove i zadatke - dodao je Okolić.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI