PATRIOTIZAM, VODA, MAKSUZIJA...

Pazi šta piješ! Zašto se na Jahorini toči Sarajevsko, a ne banjalučko pivo? Zašto 'Jana', a ne 'Vivija'? A čija je rakija?!

Biznis Klub 13.01.20, 12:29h

Pazi šta piješ! Zašto se na Jahorini toči Sarajevsko, a ne banjalučko pivo? Zašto 'Jana', a ne 'Vivija'? A čija je rakija?!
U cijeloj toj gunguli ispod radara je prošla jedna izjava, koja promoviše patriotizam novog ekonomsko – planinskog tipa

 


Izvor: Impulsportal.net
Piše: Milkica Milojević

 

Evo se već danima vaskolika Republika Srpska ljuljuška u patriotskom zanosu: zastave, pjesme, pokliči, parade, ordenje… Pa kolone okićenih automobila, koje voze mladići sa cirka dva promila alkohola u krvi. Čak su i navijači, delije iz susjedne nam bratske Srbije, priredile bakljadu na staroj ćupriji, sa koje su, koliko juče, bacani leševi ubijenih komšija. Sve u slavu Republike Srpske!


U cijeloj toj gunguli ispod radara je prošla jedna izjava, koja promoviše patriotizam novog ekonomsko – planinskog tipa.


Negdje između “Hristos se rodi” i “srećan ti rođendan, Republiko”, Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina “ posla poruku: pazi šta piješ na Jahorini, to je stvar patrotizma! Da ne bi bilo zbunjoze neke, nekog “ izvlačenja iz konteksta”, pronosimo izjavu u cjelini:


-Nenormalno je i neprirodno je da se u hotelima na Jahorini prodaje “Jana” voda, ja ću da se izvinim svakome, valjda je normalno da se pije “Vivija”. Nenormalno je da se prodaje sarajevsko pivo, a ne prodaje banjalučko. Kad pitam ljude zašto je to tako, kažu dali su nam suncobrane. I nama je Vlada RS dala 9 miliona garancije za izgradnju gondole, koliko je suncobrana moglo da se kupi za to – reče Elek.


E sad, kakve veze imaju pivo, suncobrani, patriotizam i milioni koje će, ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, vjerovatno vraćati građani Republike Srpske, čak i oni koji se gondolom nikad provozati neće, prava je misterija. Istina, Elek je ranije, podsjećamo, poručio da je “Jahorina državni projekat, pa se prema njemu tako treba i ophoditi.” Kad se ove dvije izjave ukrste, ostaje samo jedan zaključak: Republika Srpska je država, i to feudalna, što će reći da je “državno”, odnosno feudalčevo, sve - i planina i zemlja i sve što je na zemlji, uključujući stoku, ljude, hotele i suncobrane.


Ali, biće da u toj državno - patriotskoj formuli nešto ne štima. Prvo, hoteli nisu državni i neće “država” ni prstom mrdnuti ako neki od njih ostane bez gostiju i prihoda. Tu patrioski pokliči ne pomažu. A hoteli, ko hoteli: hoće da kupe jeftinije, i to ono što gosti traže, pa da to prodaju skuplje, kako bi konobari, kuvari, sobarice… sebi zaradili plate. Ako od dobavljača pića dobiju suncobran, frižider i popust, zgrabiće to objeručke, izdajnici soroševski!


A šta ćemo s pivom? Pa pivo je, vele poznavaoci ovog pića, između ostalog, stvar lokalnog ukusa. Koliko Banjalučana dolazi na Jahorinu? Ne baš mnogo. A Sarajlije, eto, vole vikendom skoknuti na Jahorinu, i drago im je da između dva spusta popiju jedno sarajevsko. A što se tiče gostiju iz Slovenije, Srbije, Hrvatske…oni će vjerovatno između sarajevskog i banjalučkog piva izabrati – kuvano vino.


Ali, “prirodno je i normalno” da se na Jahorini, u Republici Srpskoj, pije banjalučko pivo jer je ono – naše, republičkosrpsko, poručuju pivski patrioti! Ali su u patriotskom zanosu zaboravili jednu sitnicu: “Banjalučka pivara” nije naša, nego – britanska. Već 14 godina je većinski vlasnik Banjalučke pivare britanska “Altima”! Dakle, ako u patriotskom zanosu otjeramo sarajevsku pivu, a uvedemo banjalučki “Nektar” to znači da ćemo umjesto Hilmi Selimoviću, nabaciti posao Niku Peniju, Kevinu Smitu i njihovim kompanjonima.


Kad je u pitanju voda, stvar je mnogo bistrija. Ono, ako ćemo pravo, jedino bi “normalno i prirodno” bilo da se na Jahorni pije lokalna izvorska voda ili česmovača, koja je bolja od većine flaširanih voda, bile one “naše” ili “njihove”. Ali česmovača ima jednu veliku manu – besplatna je, a nije patriotski piti džabnu vodu. Od toga niko nema koristi.


Zato je, poručuje Elek, “prirodno i normalno” da se na Jahorini pije “Vivija” voda. A “Viviju” proizvodi “Vitinka” iz Kozluka. A većinski vlasnik “Vitinke” je tajanstvena firma “Sinovi i oci” d.o.o. Banjaluka, koju mediji vezuju za Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika i visokog funkcionera SNSD.

 

Biće, dakle, da je pivo samo dimna bomba i da je stvar u vodi. Ili možda u rakiji? Jer, državni ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, inače visoki funkcioner SNSD, se u “slobodno vrijeme” bavi biznisom – proizvodnjom rakije u priličnim količinama. I on se zdušno zalaže za republičkosrpski ekonomski patriotizam. A njegova “Moja rakija” se već toči u jednom hotelu na Jahorini.


Biće, stvarno, da je Republika Srpska država, i to feudalna. I da je Jahorina stvarno “državni projekat”.

 

(Impulsportal.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI