Nakon proglašenja 'uzbune'

Stiglo pojašnjenje o zabrani za Euro 3 motore: Koji dijelovi Sarajeva su A zona?

Hronika 12.01.20, 10:10h

Stiglo pojašnjenje o zabrani za Euro 3 motore: Koji dijelovi Sarajeva su A zona?
Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune", saopćeno je iz Kantona

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzimaju mjere i aktivnosti utvrđene navedenom Odlukom i Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

 

''S tim u vezi, apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od upotrebe vozila onih euro-normi čije je kretanje zabranjeno ili ograničeno u pojedinim zonama na području Kantona Sarajevo, jer će u protivnom biti isključeni iz saobraćaja od strane policijskih službenika'', saopćeno je iz sarajevske policije.

 

Na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune", saopćeno je iz Kantona.

 

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode "Uzbuna" su slijedeće:

 

- U zoni A: “Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo (Sl. novine KS, 30/17).

 

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

 

- Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave.


- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu

 

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo. Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

 

Više informacija o mjerama samozaštite zdravlja građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨ na web stranici Zavoda - http://www.zzjzks.ba.

 

Kako je za N1 pojašnjeno iz MUP-a, zonu A čine područja općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, a koja se nalaze ispod 700 metara nadmorske visine.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Pogledajte bonus video... DEPO TV!

 

 

 

BLIN
KOMENTARI