glavni grad bih opet na listi

Novi koncept takmičenja: Hoće li Zimske olimpijske igre ponovo biti u Sarajevu? Evo kada...

Sport 11.01.20, 18:23h

Novi koncept takmičenja: Hoće li Zimske olimpijske igre ponovo biti u Sarajevu? Evo kada...
Nominacija Andore mogla bi uključiti Sarajevo, domaćina Zimskih olimpijskih igara iz 1984. kao mjesto za održavanje ski-skokova

 


Kandidatura za Zimske olimpijske igre 2030. bi mogla pokrenuti novi koncept organiziranja ovog takmičenja, a to bi moglo dovesti i glavni bh. grad Sarajevo na listu novih - starih domaćina, pišu strani mediji.


Naime, prema navodima britanskog BBC-a, a prenoseći Octaviana Morariua, predsjednika komisije za izbor domaćina Olimpijskih igara, dva od tri grada kandidata za zimsku smotru sporta 2030. godine već su bili domaćini Olimpijade.


“Španski grad Barcelona – domaćin Ljetnih olimpijskih igara iz 1992. godine – je novi kandidat, koji se pridružuje bivšem domaćinu Sapporu (Japan, 1972) i Salt Lake Cityju (USA, 2002). Nominacija Barcelone ide u paru sa pirinejskom Kneževinom Andorom, koja bi bila domaćin skijaškim događajima”, piše BBC.


Također naglašava i da bi nominacija Andore mogla uključiti Sarajevo, domaćina Zimskih olimpijskih igara iz 1984. kao mjesto za održavanje ski-skokova.


Kako prenose britanski mediji, "pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta za zajedničko održavanje događaja nedavno su izmijenjena, što bi omogućilo udružene kandidature za buduće Olimpijade. Datum za odabir domaćina 2030. godine još nije utvrđen".


Hoće li se zaista za deset godina olimpijska vatra ponovo upaliti u Sarajevu, ostaje da vidimo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI