PRIČE IZ CRVENOG SOLITERA U PRIJEDORU

Stradanje male Stojanke u 'Schindlerovom liftu': Roman bh. književnika Darka Cvijetića u užem izboru za nagradu 'Fric' (Buybook)

Kultura 10.01.20, 16:07h

Stradanje male Stojanke u 'Schindlerovom liftu': Roman bh. književnika Darka Cvijetića u užem izboru za nagradu 'Fric' (Buybook)
Radnja romana prati dešavanja u crvenom soliteru u Prijedoru od 1975. godine kada je izgrađen pa do vremena kada je knjiga objavljena. Autor se kroz priče o životima njegovih stanovnika fokusira na predratna, ratna i poslijeratna dešavanja

 

 


„Schindlerov lift“ bosanskohercegovačkog autora Darka Cvijetića ušao je uži izbor za književnu nagradu „Fric“ koja će biti dodijeljena 30. januara ove godine. Nagrada „Fric“ dodjeljuje se godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Članovi žirija su Jagna Pogačnik, dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. sc. Hrvoje Klarić, Igor Vikić i Biljana Romić. Kordinator nagrade je književni urednik Kruno Lokotar.


Knjigu „Schindlerov lift“ objavila je 2018. godine izdavačka kuća Buybook, a njen autor Darko Cvijetić književnik je, režiser i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Autor je knjiga poezije i knjiga priča prevođenih na desetak svjetskih jezika.


„Kada je otvoren 1975. godine, Crveni soliter u Prijedoru je mirisao. Imao je trinaest spratova pa su stanari, ne bi li se zaštitili od nesreće, prvi nazvali Galerijom. To nije pomoglo – u Crvenom se uvijek smrt solidno osjećala, i nikad nije otišla bez ičega. Jedini izlaz iz stepeničkog labirinta po kojem smrt šenluči je – lift marke Schindler.


Svaki soliter je vertikalno selo, u sebi ima toliko života. Crveni soliter u sebi ima dovoljno nesreće za čitavu Bosnu i Hercegovinu, a kratki roman Schindlerov lift nosi težinu deset tomova najbolje literature.“


Radnja romana prati dešavanja u crvenom soliteru u Prijedoru od 1975. godine kada je izgrađen pa do vremena kada je knjiga objavljena. Autor se kroz priče o životima njegovih stanovnika fokusira na predratna, ratna i poslijeratna dešavanja. Simbolika samog naslova vezana je uz jednu od priča iz knjige, onu o stradavanju djevojčice Stojanke u liftu marke Schindler.


U decembru 2019. godine, u okviru Četvrtog međunarodnog teatarskog festivala „Dani Jurislava Korenića“, potpisan je ugovor o otkupu prava na roman jer će se u režiji Kokana Mladenovića u Kamernom teatru 55 pripremati predstava koja će premijerno biti prikazana u januaru 2021. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI