Gradonačelnik Istanbula u bh. prijestolnici

Ugledni njemački list o nepoželjnom gostu u Sarajevu: Tamo se onima, koji nisu dragi Erdoganu, ne pridaje pažnja...

Front 02.01.20, 19:19h

Ugledni njemački list o nepoželjnom gostu u Sarajevu: Tamo se onima, koji nisu dragi Erdoganu, ne pridaje pažnja...
Martens prenosi riječi jednog drugog opozicionog političara u BiH koji retorički kaže: „ Bošnjacima se uvijek govori da su Turci njihovi prijatelji. Da li to ubuduće važi samo za onog Turčina koji bira Erdogana? Ako sutra Imamogluova stranka dođe na vlast u cijeloj Turskoj da li to znači da Turska nije više prijatelj Bosne?

 

"Gradonačelnik Istanbula i nada turske opozicije je posjetio BiH. Međutim, tamo nije kod svih dobro došao. Predstavnici SDA nisu smjeli da ga prime, piše „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

 

„Otkako je pobijedio na izborima za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu se smatra nadom turske opozicije". Ovim riječima Michael Martens počinje tekst u listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung" u kojem čitatelje podsjeća da je Imamoglu ove godine u turskoj metropoli na izborima dva puta pobijedio kandidata iz Erdoganove stranke AKP, prenosi Deutsche Welle.

 

„Prvo u aprilu, nakon čega su izbori na zapovjest Erdogana poništeni, a onda ponovo u junu. On je time dokazao ono u šta mnogi pripadnici opozicije nisu više vjerovali, a to je da dugogodišnji vladar Erdogan može biti poražen na izborima", piše Martens i dodaje da je Imamoglu protekle sedmice ispunio svoje predizborno obećanje i posjetio Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, što je obećao svojim sugrađanima, Bošnjacima, u Istanbulu".

 

Martens pojašnjava da su turski „Bošnjaci važan element istanbulskog identiteta i upravo njima novi gradonačelnik može zahvaliti pobjedu na izborima." Autor čitatelje podsjeća i da „gost iz Istanbula u Bosni ipak nije kod svih dobro došao. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ga nije primio u svoj ured. Skaka je član SDA čiji je šef Bakir Izetbegović blizak prijatelj Rečepa Tajiba Erdogana."

 

Martens podsjeća da veza sa Erdoganom postoji još od Alije Izetbegovića, koji je umro u oktobru 2003. godine. „Riječ je o čovjeku kojeg većina Bošnjaka smatra ocem bosanske nezavisnosti. On je njegovao dobre odnose sa Erdoganom. U Bosni i Turskoj kruži priča da je Izetbegović na samrti rekao Erdoganu `Pazite mi na Bosnu`. Erdogan je to uzeo za ozbiljno. Više puta je boravio u Bosni, zemlji za koju kaže da je `najbliskiji turski komšija`". Erdogan je kasnije pomagao Bakira Izetbegovića u izbornoj kampanji a i ovaj njega. Oni se dobro razumiju. A gostima, koji nisu dragi Erdoganu, se ne pridaje pažnja.

 

U tekstu se također podsjeća i da je Gradska uprava prošle godine prvo izglasala, a kasnije korigovala odluku da Orhanu Pamuku,  dodijeli nagradu „Počasnog građanina Sarajeva" jer navodno nije dovoljno učinio za Sarajevo da dobije tu nagradu. Martens piše i da je „Erdogan omiljen kod velikog broja Bošnjaka, slično kao što je u najmanju ruku deklarativno kod većina Srba omiljen Putin. Takvi Bošnjaci vide Tursku kao silu zaštitnicu, a Erdogana kao čovjeka koji je Tursku ponovo učinio jakom. Osim toga, on predstavlja zemlju koja je oko 500 godina vladala većim dijelom Balkana i Bosnom".

 

Veza sa Turskom, ali ne i sa Erdoganovom politikom

 

„Međutim, postoje Bošnjaci koji osjećaju istorijsku i kulturnu blizinu sa Turskom, ali ne i sa Erdoganom i njegovom strankom", piše Martnes i dodaje: „Zbog toga se gradonačenik Istanbula kući nije morao vratiti sa pogrešnim mišljenjem i neobavljena posla. Edin Forto, aktuelni premijer Kantona Sarajevo, nije propustio priliku da primi Imamoglua i razgovara s njim o proširenju saradnje partnerskih gradova. Forto je inače član ´Naše stranke`, liberalnog pokreta koji je prilikom svog osnivanja prije više od deset godina zacrtao cilj da prevaziđe etničko-konfesionalno fiksiranje Bosanaca na „njihove" stranke (da Srbi biraju samo Srbe, Hrvati Hrvate, a Bošnjaci Bošnjake). To joj je djelimično uspjelo, a Forto i drugi političari su iskoristili Imamogluovu posjetu za oštre kritike na račun lojalnosti Izetbegovićeve SDA turskom predsjedniku Erdoganu".

 

"Odlukom da ignoriše vođu turske opozicije, gradonačenik Skaka, nanosi štetu interesima svog grada i zemlje", kaže se u krugovima premijera Sarajevskog kantona.`Da je Erdoganov kandidat na izborima u Turskoj postao gradonačelnik Istanbula, Abdulah Skaka bi se sigurno susreo s njim. S obzirom na to da se radi o Erdoganovoj opoziciji, Skaka to ne smije. Sramotan je takav nedostatak političke slobode kod gradonačelnika Sarajeva i licemjerno je da on ikad više govori o Sarajevu kao slobodarskom gradu jer radi sve da ga učini zatvorenim za sve slobodoumne ljude`", konsatuje Nihad Uk iz „Naše stranke". On Skakinu stranku naziva Erdoganovom „produženom rukom u Bosni".

 

Martens prenosi riječi jednog drugog opozicionog političara u BiH koji retorički kaže: „ Bošnjacima se uvijek govori da su Turci njihovi prijatelji. Da li to ubuduće važi samo za onog Turčina koji bira Erdogana? Ako sutra Imamogluova stranka dođe na vlast u cijeloj Turskoj da li to znači da Turska nije više prijatelj Bosne?

 

Imamoglu je posjetu Sarajevu mirno prihvatio. Posjetio je mezar Alije Izetbegovića, klanjao džumu u džamiji koja potiče iz Osmanskog carstva i po povratka kući je nosilac nade turske opozicije samouvjereno rekao da je "razgovarao sa svima koji su se s njim željeli sresti, i da je optimista kada je riječ o onima koji sada nisu na to bili spremni i da će ´u skoroj budućnosti´ i s njima uspostaviti kontakt”.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI