UOČI DRUGOG KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA U HRVATSKOJ

Puhovski: Ako pobijedi Milanović, odnosi sa BiH bit će još gori... Ovaj je mangup, a na drugoj strani čeka ga Komšić...

Front 01.01.20, 12:22h

Puhovski:  Ako pobijedi Milanović, odnosi sa BiH bit će još gori... Ovaj je mangup, a na drugoj strani čeka ga Komšić...
Hrvatski profesor i politički analitičar Žarko Puhovski analizira šta bi izbor Grabar-Kitarović ili Milanovića značio za BiH

 

 

U nedjelju, 5. januara, Hrvatska će dobiti novog šefa ili šeficu države. Zoran Milanović (SDP) i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) u drugom, odlučujućem krugu izbora bore se za fotelju na Pantovčaku.


- Bez obzira na to ko pobijedi, ništa spektakularno, ništa suštinski novo neće se desiti na političkoj sceni Hrvatske. A moglo je da je kojim slučajem u predsjedničkoj utrci ostao Mislav Kolakušić. On se zalagao za ozbiljne ustavne promjene i drastične korake u reformi javne uprave. Bilo bi i određenih političkih promjena i da je Miroslav Škoro uspio biti predstavnik desnice ili desnog centra, odnosno sveukupni pobjednik. Ovako, ovo će biti tek još jedan obračun HDZ-a i SDP-a i generalna proba za jesen 2020. godine kada će biti održani parlamentarni izbori – izjavio je iz Zagreba za Faktor profesor i politički analitičar Žarko Puhovski.       


Analizirajući šta bi izbor Grabar-Kitarović ili Milanovića značio za BiH, Puhovski je kazao:


-  Grabar-Kitarović će se istovremeno zaklinjati u cjelovitost BiH, ali još više vezati za HDZ BiH i njihovog predsjednika Dragana Čovića. Milanović je politički mangup, na drugoj strani čekao bi ga Željko Komšić, istih karakteristika, i mislim da bi se odnosi Hrvatske i BiH još više zahladili.


Puhovski smatra da predizborna kampanja nije donijela ništa novo.


- Grabar-Kitarović je imala katastrofalne nastupe, ali je prošla u drugi krug zahvaljujući stranačkoj bazi. Pokazalo se da HDZ može postaviti bilo koga za kandidata i snagom stranke dovesti ga do vrata Pantovčaka. Ukoliko uspije obnoviti mandat, desnica će imati sve u svojim rukama, Sabor, Vladu i predsjedničku funkciju što će im mnogo značiti za već spomenute parlamentarne izbore. S druge strane, eventualna pobjeda Milanovića mnogo bi značila za lijevo-liberalni spektar na političkoj sceni Hrvatske. Barem u simboličkom smislu – podvukao je Puhovski u razgovoru za Faktor.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI