prilagodite brzinu

Vozači, oprez: Postavljeni novi radari na ovim lokacijama u Kantonu Sarajevo

Hronika 30.12.19, 17:53h

Vozači, oprez: Postavljeni novi radari na ovim lokacijama u Kantonu Sarajevo
KS raspolaže sa 26 kućišta za radare i deset radara koji se povremeno mijenjaju u tim kućištima

 

Na području Kantona Sarajevo postavljena su nova kućišta za radare kojima nadležni žele stati u kraj brzoj i nepropisnoj vožnji, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

 

Naime, tako sada KS raspolaže sa 26 kućišta za radare i deset radara koji se povremeno mijenjaju u tim kućištima.

 

Vozači nikada ne mogu znati u kojem kućištu je smješten radar. Radar može danas biti u Drinskoij ulici, a za sedam do deset dana da ga prebacimo na Otoku”, pojasnio nam je Mirza Hadžiabdić iz MUP-a KS.


Nove lokacije na kojima se mogu naći radari su:

 

Ulica Butmirska cesta na skretanju prema naselju Butmir, smjer od Ilidže prema Sokolović Koloniji;
Raskrsnica ulica Butmirska cesta – Ilirska, smjer od Sokolović Kolonije prema Ilidži;
Ulica Želimira Vidovića Kelija (spoj sa ulicom Emila Zole) iz smjera Grada prema Lukavici;
Ulica Drinska (kod pješačke pasarele);
Ulica Put života (kod glave Željezničke stanice), smjer od spoja sa ulicom Hamdije Čemerlića prema spoju sa ulicom Halida Kajtaza,
Ulica Put života (kod glavne Željezničke stanice), smjer od spoja sa ulicom Halida Kajtaza prema spoju sa ulicom Hamdije Čemerlića;
Ulica Safeta Zajke (Kod Garden centra).


Svi radari su marke TraffiStar SR520, a kako saznaje Hayat, jedno kućište za radar sa instalacijom košta otprilike 20 hiljada KM.

 

U prvih šest mjeseci ove godine novi sarajevski radari zabilježili su 38.237 prekršaja, od čega najviše radar postavljen u ulici Džemala Bijedića prema Ilidži, ispod Stupske petlje, i to 9.231 prekršaj.

 

Kako su ranije za Hayat kazali iz MUP-a KS, primijetni su pozitivni efekti postavljenih radara, i to smanjenje broja saobraćajnih prekršaja, veće poštivanje propisa, odnosno saobraćajnih znakova najveće dozvoljene brzine kretanja vozila.

 

Podsjećamo, stacionirani radari snimaju automobile na tačno definisanim lokacijama 24 sata dnevno kada pređu dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kao i kada prođu kroz crveno svjetlo na semaforu.

 

Pored radara, sarajevska policija u ovoj godini postavila je senzore za otkrivanje neregistrovanih i ukradenih vozila te vozila sa stranim registarskim oznakama koja su u prekršaju.

 

Uz pomoć video kamera na više lokacija snimaju se i svi ostali prekršaji. Inače, dozvoljena brzina kretanja vozila u naselju je 50 kilometara na sat.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI