tragedija

Kazahstan: U jutrošnjoj avionskoj nesreći 12 poginulih!

Hronika 27.12.19, 14:33h

Kazahstan: U jutrošnjoj avionskoj nesreći 12 poginulih!
Avion Bek Air sa 93 putnika i pet članova posade, srušio se u jutros u blizini grada Almaty u Kazahstanu, nedugo nakon polijetanja, saopćile su vlasti u toj centralnoazijskoj zemlji, piše Xinhua

 

Kazahstanska vlada javila je da je broj poginulih u avionskoj nesreći koja se jutros dogodila 12, a ne 15 kako je prvobitno javljeno.

 

Avion Bek Air sa 93 putnika i pet članova posade, srušio se u jutros u blizini grada Almaty u Kazahstanu, nedugo nakon polijetanja, saopćile su vlasti u toj centralnoazijskoj zemlji, piše Xinhua.

 

Avion Fokker 100 koji je poletio prema glavnom gradu Nur-Sultan izgubio je kontrolu tokom polijetanja i probio betonsku ogradu prije nego što je udario u dvospratnicu, saopćio je kazahstanski Odbor za civilno zrakoplovstvo.

 

- Izražavam iskreno saučešće porodicama i prijateljima  građana koji su jutros stradali. Svi oni koji su krivi biće žestoko kažnjeni u skladu sa zakonom - izjavio je Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev.

 

Prema izvještaju Ministarstva zdravstva Kazahstana, poginulo je 12 osoba, a oko 50 ih je hospitalizirano, od kojih je deset u kritičnom stanju.

 

Osam žrtava je poginulo na mjestu nesreće, dvoje je preminulo dok su im pružali ljekarsku pomoć na aerodromu, a dvoje u bolnici.

 

Predsjednik je proglasio dan žalosti i naredio premijeru Askaru Maminu da formira komisiju koja će istražiti nesreću.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI