nakon neuspjeha roberta prosinečkog

Sedam godina nije nikoga vodio: Prvo obraćanje novog selektora Zmajeva, Dušana Bajevića...

Sport 21.12.19, 13:21h

Sedam godina nije nikoga vodio: Prvo obraćanje novog selektora Zmajeva, Dušana Bajevića...
- Vjerujem u plasman. Vjerujem da znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju cilja - poručio je danas Bajević

 

Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Dušan Bajević izabran je danas za novog selektora reprezentacije BiH.

 

Na selektorskoj poziciji naslijedit će Roberta Prsinečkog, koji je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za EP napustio kormilo reprezentacije. Bajević je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza dobio jednoglasnu podršku. Cilj koji je postavljen pred njega je plasman na Euro 2020. kroz utakmice play-offa Lige nacija, koje se igraju u martu.

 

U prvom obraćanju medijima Bajević je naglasio da je za imenovanje "presudila njegova velika želja da pomogne reprezentaciji u važnom trenutku kada treba da dostignemo cilj, plasman na EP". 

 

- Vjerujem u plasman. Vjerujem da znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju cilja. Moramo da se mobilišemo i formiramo stručni štab koji će ubuduće raditi na određenim stvarima koje moraju da se poprave da dočekamo utakmice spremni. Vrijeme koje imamo za pripreme, a to je sedam-osam dana, moramo iskoristiti i doći do onoga što želimo - kazao je Bajević okupljenim novinarima u zgradi Nogometnog saveza BiH.

 

Zahvalio je svima na podršci i izrazio nadu da će opravdati povjerenje.

 

Predsjednik NSBiH Elvedin Begić rekao je da Bajević ima neupitnu podršku svih članova Saveza.

 

- Imenovali smo gospodina Bajevića do završetka Evropskog prvenstva, a za ostali dio ćemo se dogovarati s obzirom na obaveze koje imamo. Bajević će u narednih 20 dana sa stručnim službama obaviti razgovore i napraviti prijedloge imena za saradnike u stručnom štabu, shodno planu i programu koji je već napravljen - rekao je Begić.

 

Zvanična konferencija za medije povodom imenovanja novog selektora, kako je rečeno iz Saveza, bit će održana nakon novogodišnjih praznika.

 

Inače, Bajević sedam godina nije vodio nikoga. Legendarni trener počeo je karijeru u 1984. u Veležu, a posljednji posao imao je 2012. u grčkom Atromitosu

 

U njegovoj biografiji zapisano je da je u tom periodu vodio AEK, Olympiacos, PAOK, Crvenu zvezdu, Aris i Omoniju.

 

Dolaskom na čelo Zmajeva, pokušat će bh. reprezentaciju odvesti na Euro. 


Dušan Bajević bio je favorit navijača za nasljednika Prosinečkog, a u dosadašnjoj karijeri najviše trofeja osvajao je u Grčkoj, gdje je najviše i radio. Osvojio je devet naslova prvaka države, pet s AEK-om i četiri s Olympiacosom, te četiri Kupa, dva s Olympiacosom, jedan s AEK-om i jedan s Paokom.

 

Uz to, osvojio je i Kup Jugoslavije 1987. s Veležom te grčki Superkup dok je vodio AEK 1989. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI