PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV UPOSLENIKA UIO BIH

Carinik 'Ogi' i šef 'Kikili' uvodili pravila na carini: Koliko košta 'zatvaranje očiju' kada kamion pun tehnike stigne na granicu?

Hronika 21.12.19, 12:43h

Carinik 'Ogi' i šef 'Kikili' uvodili pravila na carini: Koliko košta 'zatvaranje očiju' kada kamion pun tehnike stigne na granicu?
Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist

 

 

Optuženi Ognjen Gajić (1976.) i Adem Mujkanović  (1980.) terete se da su kao službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uposlene u carinskim organima, počinili kazneno djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.


Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:


1. Ognjena Gajića, zv. "Ogi", rođenog 1976. godine u Brčkom, djelatnika UIO BiH, uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje


2. Adema Mujkanovića, zv. "Kikili", rođenog 1980. godine u Bosanskom Šamcu, djelatnika UIO BiH, uposlenog na poziciji šefa smjene u Carinskom referatu Orašje.


Optuženi se terete da su zahtijevali i primili dar u vidu novca, kako bi izvršili propuštanje teretnog motornog vozila, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.


Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.


Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH, zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo - Primanje dara i drugih oblika koristi  iz članka 217. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.


Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI