VIDEO/ BIT ĆE IZNENAĐENJA U NOVOJ VLASTI

Radončić pojasnio kako je počelo raspadanje 'šestorke', ali i otkrio ko će biti novi ministar policije u KS

Front 17.12.19, 19:49h

Radončić pojasnio kako je počelo raspadanje 'šestorke', ali i otkrio ko će biti novi ministar policije u KS
Lider SBB-a je odgovarao i na pitanje šta je presudilo da uđe u koaliciju sa SDA, s obzirom da je još prije nekoliko sedmica tvrdio da tako nešto nije moguće...

 

 

Gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji, nakon uzavrelih prethodnih dana na političkoj bh. sceni, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, između ostalog, otkrio je i kako je započelo raspadanje "šestorke" u Kantonu Sarajevo.


- Prvo je Damir Nikšić napustio šestorku, pa Marjanović, pa Pecikoza. Onda je šestorku napustio gospodin Komšić i meni je to zvanično rekao i gospodinu Izetbegoviću na sastanku. Povukao je ogroman posao oko Programa reformi i NATO puta i onda je došlo saopćenje Naroda i pravde koje je od Komšića napravilo izdajnika, a on je tu povukao momački. Onda je on rekao da ne želi da održava šestorku ako će dobijati nož u leđa za nešto najbolje što je uradio - kazao Radončić.


Odgovarajući na pitanje šta je presudilo da uđe u koaliciju sa SDA, s obzirom da je još prije nekoliko sedmica tvrdio da tako nešto nije moguće, Radončić je pojasnio:


- Vi znate da smo mi dugo se tako ponašali. U posljednjih godinu dana se dogodilo vrlo turbulentnih situacija, u BiH i oko BiH. Dešava se velika trka u naortužanju iz Hrvatske i Srbije, imamo situaciju da se ljudi vraćaju nekim "velikiodržavnim" projektima, imate vrlo precizne poruke i političke teze Kosova i Albanije i da se govori o "velikoj Albaniji", imate težnje u hrvatskom korpusu u negiranju BiH. Vrlo je malo građana BiH čulo što je predsjednik Trump rekao u UN-u prije mjesec-dva, govorio je o nekom re-suverenitetu i pravu nacija da imaju svoje države. Ja se bojim, iako sam vrlo siguran i imamo značajke da SAD štiti suverenitet, da takvu Trumpovu poruku neki "velikosrpski", "velikoalbanski" ili "velikohrvatski" centri krenu u taj projekt a u takvim zajednicama nema Bošnjaka. U takvim situacijama svoju sujetu i ego morate staviti u drugi plan u najboljem interesu građana BiH.


Za sada najvjerovatniji ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH, ovom prilikom otkrio je i nekoliko detalja vezanih za uspostavu nove vlasti u KS te imena mogućih novih ministara. 


Tako je Radončić na pitanje ko će iz SBB-a u novu Vladu KS koju će činiti SDA, SBB i DF, otkrio ime novog ministra MUP-a. Ovu funkciju trenutno obanaša kadar Naroda i pravde Admir Katica.


 – Ismir Jusko će biti novi ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo . otkrio je Radončić.


Upitan da li će Mirvad Kurić, aktuelni ministar kulture i sporta u Vladi KS, ostati na ovoj poziciji, Radončić je rekao:


 – Ne, Kurić neće ostati u Vladi KS, ne zato što to on ne želi ili stranka ne želi, nego iz prostog razloga što u raspodjeli resora to ministarstvo nije dobio SBB.


Radončić je također potvrdio i da će Mario Nenadić, kao “trostranački kandidat” biti novi premijer Vlade KS.

 

Kompletan razgovor pogledajte u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI