PROBLEMI KULMINIRALI

Hoće li studenti blokirati Sarajevo: Život u Nedžarićima i na Bjelavama nije dostojan čovjeka, nema vode i grijanja, a...

Hronika 14.12.19, 08:52h

Hoće li studenti blokirati Sarajevo: Život u Nedžarićima i na Bjelavama nije dostojan čovjeka, nema vode i grijanja, a...
Nedavno mirno okupljanje sarajevskih studenata bilo je upozorenje svima, menadžmentu, Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo i Vladi KS-a da, ukoliko se stvari ne krenu drastično mijenjati, studenti će organizovati puno ozbiljnije proteste

 


Izvor: Oslobođenje
Piše: Eldina Zolj-Balenović


Dugogodišnji problemi studenata smještenih u Studentskom centru posljednjih dana su kulminirali i studenti su poručili da više neće sjediti i nijemo posmatrati urušavanje njihovog ljudskog dostojanstva. Ukoliko se stanje ne promijeni, spremni su i na masovne proteste, čak i na blokadu grada. Studenti tvrde da nemaju osnovne uslove za život u objektima u Nedžarićima i na Bjelavama.


Grijanje i struja


To je bio razlog zbog kojeg su se studenti spontano okupili i poručili da vremena više nema.


- Nakon što dva dana studenti u Nedžarićima nisu imali grijanje u svojim sobama, odlučili su se na proteste. Grijanje nije bilo razlog, nego okidač, razloga je mnogo više i oni se akumuliraju godinama, kaže Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, i naglašava da je i nestanak struje postao skoro pa svakodnevnica.


Vahid El-Din, koji boravi u Studentskom centru, ističe da je mirno okupljanje studenata bilo upozorenje svima, menadžmentu, Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo i Vladi KS-a da, ukoliko se stvari ne krenu drastično mijenjati, studenti će organizovati puno ozbiljnije proteste.


- Ovih dana ćemo održati sastanke sa studentima i napraviti listu zahtjeva koju ćemo uputiti Vladi KS-a, menadžmentu i Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo. Lista neće biti duga. Mi smo svjesni mogućnosti, ali osnovne stvari se moraju riješiti. Do sada smo definisali tri zahtjeva, a to su utopljavanje objekata, izmjena inventara u sobama i renoviranje i rješavanje problema u zajedničkim toaletima na Bjelavama. Da li će biti još zahtjeva na listi, znat ćemo nakon sastanaka sa predstavnicima studenata, ali sasvim sigurno je da ćemo dati i neki razuman rok za ispunjenje zahtjeva. Ukoliko se rok ne ispoštuje, spremni smo na proteste i ako bude potrebno, i na blokadu grada, rekao je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.


Direktor Studentskog centra Sarajevo Tarik Curić kaže da su studentski zahtjevi opravdani jer se godinama ništa ne ulaže u studentske domove.


- Što se tiče grijanja, imali smo problem sa toplovodom koji je pukao, mi smo odmah reagovali i u najkraćem mogućem roku smo popravili kvar. Mi već duže čekamo da krene utopljavanje naših objekata jer je to neophodno. Planirano je da na proljeće počne utopljavanje, za šta je Vlada KS-a planirala milion KM, a nama bi trebalo oko pet miliona. Ustvari, za kompletno utopljavanje domova u Nedžarićima i na Bjelavama trebalo bi nam oko 13 miliona KM, navodi Curić.


Obroci


Kaže da je Studentski centar u teškoj situaciji i da niko ništa ne radi kako bi se smanjio dug prema PIO, koji iznosi oko sedam miliona KM.


- Radimo koliko možemo, ali to, naravno, nije dovoljno i gledamo u Vladu KS-a da ona osigura potrebna sredstva kako bi se situacija počela popravljati. I taj milion KM koji je planiran za utopljavanje će biti iz kreditnih sredstava EBRD-a, tako da se nadamo da ćemo s tim parama započeti osnovne radove, navodi Curić.


Cijena ishrane i smještaja u studentskim centrima iznosi oko 300 KM, od kojih u prosjeku 150 KM plaća student, a ostatak subvencioniraju kantoni. Što se tiče ishrane, studenti imaju obezbijeđeno 50 obroka mjesečno.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI