SARAJEVO U BORBI SA SMOGOM

Meteorolozi najavljuju vjetar, ali neka vas ne zavara 'čist' zrak: Ova upozorenja i dalje ostaju na snazi

Hronika 13.12.19, 13:57h

Meteorolozi najavljuju vjetar, ali neka vas ne zavara 'čist' zrak: Ova upozorenja i dalje ostaju na snazi
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda već danas se (u drugoj polovini dana) očekuje se jačanje vjetra južnog smjera, brzine 4 do 8 m/s

 

 

Zbog očekivanog variranja koncentracija zagađujućih materija u zraku, za rizične grupe stanovništva na području Kantona Sarajevo preporučuje se da smanje kretanja i boravak na otvorenom.


Kako navodi Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM 10 čestice, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama.


Precizira se da su zabilježena prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica u zraku iznosile: Vijećnica 126,9, Otoka 112,9 i Ilijaš 127,5 µg/m3.


Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda već danas se (u drugoj polovini dana) očekuje se jačanje vjetra južnog smjera, brzine 4 do 8 m/s.


U subotu će (veći dio dana) biti oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima i slabim vjetrom (brzine 1 do 3 m/s sjeverozapadnog smjera). Od nedjelje stabilizacija vremena sve do četvrtka, 19. decembra.


- Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode 'pripravnost' - ističe se.


Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama smanje kretanje i boravak vani, posebno hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice.


- Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS - navodi Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prenosi Pres- služba KS.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI