Sukobu prethodila svađa

Vršnjačko nasilje u Sanskom Mostu: Učenica prijavila da ju je učenik napao nožem

Hronika 12.12.19, 20:45h

Vršnjačko nasilje u Sanskom Mostu: Učenica prijavila da ju je učenik napao nožem
Rukovodstvo škole nije željelo komentarisati slučaj prije nego što se, kako kažu, okonča policijska istraga

 

Jedna učenica četvrtog razreda Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu prijavila je danas da ju je napao učenik prvog razreda iste škole i da je tom prilikom lakše povrijeđena nožem u predjelu ruke.

 

Povrijeđenoj učenici je ukazana prva medicinska pomoć, a u školu su ubrzo stigli i pripadnici Policijske stanice u Sanskom Mostu, kao i roditelji učenika zbog davanja službenih izjava policiji.

 

Kako Nezavisne saznaju, ovom slučaju je prethodila svađa između grupe učenika ispred zgrade škole.

 

Tim povodom kontaktirali smo policiju, gdje su nam rekli kako se još utvrđuju sve okolnosti pod kojima se odigrao događaj i da će više informacija biti poznato po okončanju istrage.

 

Rukovodstvo škole nije željelo komentarisati slučaj prije nego što se, kako kažu, okonča policijska istraga.

 

Na području Unsko-sanskog kantona bilježi se sve više slučajeva vršnjačkog nasilja i ova negativna društvena pojava ima tendenciju porasta, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

 

Prema njima, u 2018. godini zabilježeno je ukupno 87 takvih slučajeva, odnosno 35 više u odnosu na 2017.

 

Ukupno je evidentiran 101 počinilac i 61 žrtva vršnjačkog nasilja, a karakteristično je da je u posljednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona.

 

Također, zabrinjavajuća okolnost je što se veliki broj takvih slučajeva događa u prostorima ili ispred škola.

 

U policiji kažu kako je poražavajuća okolnost da se povećanje bilježi u okolnostima kada su ostvarili visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima učenika.

 

Najviše slučajeva vršnjačkog nasilja bilježi se u općinama Bihać i Sanski Most. Smatra se kako na to presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, što često vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece.

 

Također, bitan je i uticaj društva, kao i medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI