Predsjednik Srbije nakon uručenja nagrade

Vučić čestitao Handkeu: Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca

Front 10.12.19, 19:58h

Vučić čestitao Handkeu: Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca
On je dodao da se nada da će Handke uskoro posjetiti Srbiju

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučič čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu uručenje Nobelove nagrade za književnost.

 

"Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", navodi se u čestitki Vučića, prenosi N1.

 

Vučić je ocijenio da je Handke Nobelom nagrađen "za izuzetan književni rad, znanje i stvaralaštvo", ali za "neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca".

 

On je dodao da se nada da će Handke uskoro posjetiti Srbiju.

 

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku.

 

Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

 

Peter Handke (1942.) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodjele nagrade.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI