OPET SUMNJIVE IGRAČKE U TRGOVINAMA

Ko uvozi i distribuira 'otrovne' lutke u BiH? Ako ste kupili bebu s cucom, hitno je bacite!

Biznis Klub 10.12.19, 13:55h

Ko uvozi i distribuira 'otrovne' lutke u BiH? Ako ste kupili bebu s cucom, hitno je bacite!
Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 636 dječijih lutki tipa "Beba sa cucom Smile" i istovremeno naređeno njeno uništavanje

 

Dana 27.11.2019. godine, sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja (MC) Halilovići, je u toku redovnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački- lutki tipa "Beba sa cucom Smile“, porijeklom iz Kine.

 

Po dostavljenim nalazima prve analize, 2.12.2019. godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak bitno odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di (2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih čl. 3. Odluke o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj: 04/10).

 

beba-s-cucom-smile-ftalati

 

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolisana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija ne ispunjava propisane paramentre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, ne može uvesti niti staviti u promet u skladu s čl. 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni glasnik RBiH“ broj: 2/92, 13/94).

 

Shodno navedenom, zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke u količini od 636 dječijih lutki tipa "Beba sa cucom Smile" i istovremeno naređeno njeno uništavanje - saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Inače, ovo je još jedna u nizu igračaka koje su označene kao potencijalno opasne, a koje se prodaju na tržištu BiH. Podsjećamo, početkom septembra ove godine na domaćem tržištu otkrivena je lutka “Atinil – Fashion show”, koja predstavlja hemijski rizik jer sadrži veću količinu ftalata od dozvoljene.

 
Proizvođač ove lutke je Amer Euro Trading iz Hong Konga, a uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je “Fis” Vitez, saopćeno je tada Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

 

atinil-fashion-show-lutka

 

Potrošači, koji su kupili ovaj proizvod, upozoreni su da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate uvozniku uz predočenje računa kako bi dobili povrat novca.


DEPO Portal insistirao je i kod Federalne uprave za inspekcijske poslove na informaciji ko je uvoznik lutke "Beba sa cucom Smile“, međutim, do objave ovog teksta istu nismo dobili.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI