trenutno je u imigracionom centru u istočnom sarajevu

Ministarstvo sigurnosti BiH odbilo žalbu Fatiha Keskina, Sud BiH će o slučaju odlučivati po hitnoj proceduri

Hronika 09.12.19, 20:24h

Ministarstvo sigurnosti BiH odbilo žalbu Fatiha Keskina, Sud BiH će o slučaju odlučivati po hitnoj proceduri
Keskin je, podsjetimo, uhapšen pod sumnjom da je počinio određena krivična djela te je označen kao prijetnja za nacionalnu sigurnost u BiH, i trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu

 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu direktora škole "Richmond Park Schools" Fatiha Keskina za puštanje na slobodu iz Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, potvrđeno je za N1 iz Advokatskog društva Ademović, Nožica i partneri.

 

Sada će o Tužbi protiv rješenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine odlučivati Sud BiH po hitnoj proceduri.

 

U svom Rješenju Ministarstvo sigurnosti BiH nije željelo dati bilo kakve razloge već je navelo da niti Služba za poslove sa strancima niti Ministarstvo sigurnosti može provjeravati informacije i kvalifikacije koje da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

 

Kako je rečeno za N1 iz Advokatskog društva Ademović, Nožica i partneri, sasvim je jasno da su svi postupci, osim onog pred Sudom BiH, uzaludni, jer niti se navodna dokumentacija može dati na uvid radi kontrole niti nadležne institucije mogu tu dokumentaciju preispitivati.

 

Keskin je, podsjetimo, uhapšen pod sumnjom da je počinio određena krivična djela te je označen kao prijetnja za nacionalnu sigurnost u BiH, i trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

 

U više navrata su članovi Predsjedništva BiH javno izjavili kako su s turskim predsjednikom Erdoanom razgovarali o izručenju tzv. Gulenovaca. Turske vlasti ih smatraju odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. godine. Naša stranka i SDP, hapšenje Keskina vide kao politički progon.

 

Pismo podrške Fatihu Keskinu potpisalo je do sada nekoliko hiljada građana, kolega, učenika i studenata. Richmond Park School, u čijem sastavu je i Burch Univerzitet, broji više od dvije hiljade učenika i studenata. 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI