novo poglavlje

Važan trenutak za BiH: Preuzima suverenitet nad svojim nebom i dobiva desetine miliona maraka

Hronika 05.12.19, 07:56h

Važan trenutak za BiH: Preuzima suverenitet nad svojim nebom i dobiva desetine miliona maraka
Stoga, BHANSA je, upravo pripremajući se za ovaj historijski trenutak odškolovala cijelu generaciju kontrolora njih 69

 

Tačno u ponoć otkucao je historijski trenutak - naša zemlja je konačno preuzela potpunu kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru BiH. 

 

U operativnom i tehničkom smislu, ovaj izuzetno važan događaj za BiH i njen suverenitet, ali i nadasve ogroman uspjeh, u Državnoj agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) dočekali su i više nego spremni.

 

Višestruki značaj


Poručio je to u razgovoru za "Avaz" Davorin Primorac, direktor BHANSA-e. Kako je pojasnio za naše čitaoce, trenutno, BHANSA pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno, 10.000 metara.

 

U tom dijelu zračnog prostora, iznio je, odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno, riječ je o kretanju svega 200 aviona.

 

Međutim, od sredine sedmice, priča će biti sasvim drugačija. Jer, tada ćemo kontrolirati i do 1.600 preleta aviona bh. nebom sa ogromnim brojem putnika. Najveću odgovornost za njihovu sigurnost imat će kontrolori zračnog prometa u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

 

Stoga, BHANSA je, upravo pripremajući se za ovaj historijski trenutak odškolovala cijelu generaciju kontrolora njih 69. Tri godine je trajalo njihovo školovanje za ovaj izuzetno stresan i zahtjevan posao. Za jednog kontrolora, kazao nam je Primorac, dozvola u konačnici košta, čak, 200.000 eura.

 

Uz to što će ovaj događaj imati simbolički i praktički značaj, također, veoma je bitan, naglasio je i sa finansijskog aspekta, kako za državu, tako i za BHANSA-u, koja je samofinansirajuća, neprofitna organizacija.

 

- Naši troškovi će biti veći za 20 posto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 30 posto ili izraženo u novcu, 12 do 13 miliona maraka u odnosu na godinu ranije –istakao je on.

Posebno je važno to da u BHANSA-i, realizacijom ovog povijesnog projekta otvaraju novo poglavlje u koje se ogleda u investicijama u infrastrukturu, opremu i ljudske resurse. Za ovaj snažan investicijski zamah, kazao je Primorac, definirali su strateške ciljeve za naredni period.

.

- Pokrenuli smo aktivnosti vezano za izradu projektne dokumentacije na svim lokacijama koje BHANSA koristi za pružanje svojih usluga, a to su Mostar, Sarajevo, Banja Luka i Tuzla. Idejna rješenja za obnovu i revitalizaciju svih objekata su urađena. Bit će obnovljeno, dakle, cijelo sjedište BHANSA-e u Mostaru, svim sadržajima, gdje prije svega planiramo revitalizaciju tornja, ali i obnovu i nadogradnju upravne zgrade. Također, ovdje ćemo izgraditi amfiteatar i školski centar. U Sarajevu idemo u revitalizaciju i nadogradnju tornja na Međunarodnom aerodromu, kao i u Banjoj Luci, ali i u Tuzli - ispričao nam je Primorac.  

 

Među prvima u svijetu


Preciznih podataka o tome koliko će ta investicija u konačnici koštati, u BHANSA-i još nemaju, s obzirom na to da se mora sačekati projektna dokumentacija, ali, riječ je, kazao je Primorac o desecima miliona maraka.

 

U BHANSA-i planiraju ulagati i u opremu, jer, trenutno se koristi četverostruko radarsko pokrivanje, a vlasnici smo, kazao je Primorac, samo jednog sajta.  

 

- Instalirat ćemo radarske sisteme na nova dva radarska sajta, na Čvrsnici i Vlašiću i još jednu primarnu komponentu na lokaciji Jahorina, sve kako bi uveli i radarsku prilaznu kontrolu, uz Sarajevo, i na ostala tri aerordroma. Već smo sklopili ugovoor za izradu novih instrumentalnih procedura za naše međunarodne zračne luke koje će biti temeljene na konvencionalnoj navigaciji, ali i na satelitskoj i, u tom pogledu ćemo biti među prvim zemljama u svijetu koje su, uopće, krenule sa implementacijom tog koncepta pružanja usluga -otkrio nam je Primorac.

 

Preuzimanje kontrole nad gotovo cijelim nebom BiH desilo se u ponoć, a tačno u 1:20 sati prvi avion je poletio bh. zračnim prostorom.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI