foto/ u prepunoj dvorani mirza delibašić

Spektakl za pamćenje oduševio Sarajlije: Baletno-operna 'Carmina Burana' nakon tri decenije izvedena u BiH

Kultura 01.12.19, 11:30h

Spektakl za pamćenje oduševio Sarajlije: Baletno-operna 'Carmina Burana' nakon tri decenije izvedena u BiH
Premijerna izvedba prije četiri dana je bila u u Skoplju, a pred sarajevskom publikom izvedena je zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje "Amadeus" i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu

 

Muzičko-scenski spektakl "Carmina Burana'' ansambla Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije održan je sinoć u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić“, a učestovovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.

 

Premijerna izvedba prije četiri dana je bila u u Skoplju, a pred sarajevskom publikom izvedena je zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje "Amadeus" i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

 

carmina-burana-2-jpg

 

Nuhanović je, najavljujući ovaj spektakl, kazao da je nekoliko puta dirigovao "Carminu Buranu" ali da nije uspijevao napraviti s baletom kao što je to bilo prije devedesetih godina. Tako da je sinošnja baletno-operna "Carmina Burana" u Sarajevu održana nakon tri decenije.

 

carmina-burana-3-jpg

 

U realizaciji spektakla učestvovali su, pored ostalih, scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

 

carmina-burana-4-jpg

 

Uz ansambl iz Sjeverne Makedonije nastupili su i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi.

 

carmina-burana-5-jpg

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI