Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za leš u zamrzivaču

Policajac: Prvo sam ugledao Jasminino koljeno; Rođak sestara: Kao da nije bila svoja, pjena joj je bila na ustima...

Hronika 26.11.19, 14:57h

Policajac: Prvo sam ugledao Jasminino koljeno; Rođak sestara: Kao da nije bila svoja, pjena joj je bila na ustima...
Na sudu je govorio i Boris Kocijan, rođak sestara. On je opisao jednu svađu između Jasmine i Smiljane.

 

Danas u 9 sati na Županijskom sudu u Varaždinu nastavilo se suđenje 45-godišnjoj Smiljani Srnec iz Palovca, koja je optužena da je prije 19 godina ubila svoju tada 21-godišnju sestru Jasminu, a tijelo sakrila u zamrzivač. Vijećem predsjeda sudac Tomislav Brđanović.

 

Za današnju raspravu pozvani su policajac Manuel Vugrinec, Smiljanina majka Katarina, kći Katarina i njen zaručnik David Balent. Njena majka i kći po zakonu imaju pravo odbiti svjedočiti, ali to ne vrijedi za Balenta.

 

Policajac: Prvo sam vidio Jasminino koljeno

 

Prvi je svjedočio policajac Manuel Vugrinec. Rekao je da je policija upućena na mjesto događaja u 12:07. Dočekali su je Smiljanina kći Katarina i zaručnik David.

 

Kazao je kako je Katarina otvorila zamrzivač nekih pet centimetara te da je prvo ugledao koljeno. Zatim je škrinju zatvorila. U škrinji su bile i neke vrećice s povrćem. Vugrinec je zatim zamolio ukućane da odu u kuhinju.

 

"Smiljani je pozlilo te joj je pružena hitna pomoć", rekao je Vugrinec, a prenosi Dnevnik.hr.

 

Na sudu su pustili i snimku poziva hitnoj pomoći Nade Sabol, Smiljanine ujne, kada je pozlilo Franji.

 

Svađa s bivšom prijateljicom

 

Podsjetimo, na prošloj raspravi, koja se odvila prije nešto manje od dvije sedmice, svjedočila je Sonja Šamarija, koja poznaje cijelu porodicu. Ona i Jasmina odrasle su zajedno i dolazila im je u kuću. Bila je prijateljica sa sestrama od malih nogu, no prestala se družiti sa Smiljanom jer su se bile posvađale, a u vezi s tim porječkale su se i tokom rasprave.

 

Naime, Smiljana je insistirala na tome da joj svjedokinja kaže zašto su se posvađale i da se tačno izjasni je li se posvađala s njom ili s njenom pokojnom sestrom Jasminom. Smiljana je insistirala na tome da se Šamarija izjasni kada su se posvađale i je li baš od nje čula da je Jasmina u Francuskoj. Svjedokinja je izjavila da se ne sjeća od koga je to tačno čula, a Smiljana Srnec ju je podsjetila da nisu razgovarale od kada su se posvađale, a to je bilo 1994. godine, što je puno prije nego što je Jasmina nestala.

 

Svjedočio je i vlasnik kafića u kojem je Smiljana radila

 

Svjedočio je i Vladimir Markić, vlasnik kafića u kojem je početkom dvijetisućitih radila Smiljana Srnec. On je kazao kako je poznavao Smiljanu i oca Martina, dok Jasminu nije poznavao. Za njen nestanak čuo je od gostiju, ali ni s kim iz porodice o tome nije pričao.

 

Smiljanu je opisao kao "živahnu, ali ništa posebno". Za oca Martina je kazao kako nije često dolazio u lokal jer je radio vani, ali kada bi došao, bio je veseljak i "za počastiti". Kada bi popio, bio bi veseo i za pjesmu.

 

"Znali smo skupa zapjevati. Nikada nije pričao o kćerima", izjavio je te je dodao da ne zna da bi bio neugodan nakon što bi popio.

 

Rođak opisao svađu

 

Na sudu je govorio i Boris Kocijan, rođak sestara. On je opisao jednu svađu između Jasmine i Smiljane.

 

"Ja sam naišao dok je svađa već trajala. Mislim da su se tukle. Jasmina je samo istrčala i povikala: 'Bježi, ubit će nas!'" izjavio je svjedok.

 

Na upit tužiteljice je li tada vidio Smiljanu, Kocijan je izjavio: "Vidio sam je. Bila je čudna. Teško mi je to opisati. Kao da nije bila svoja. Zjenice nije imala, pjena joj je bila na ustima, slina..."

 

Suđenje počelo u listopadu

 

Podsjetimo, na Županijskom sudu u Varaždinu 15. oktobra započelo je suđenje Smiljani Srnec.

 

Srnec je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen.

 

Sestra Smiljane Srnec, nestala 2000. godine, pronađena je u porodičnom domu skoro 20 godina kasnije. Njen nestanak službeno je prijavljen tek 16. augusta 2005.

 

Međimurska policija je 16. februara ove godine zaprimila dojavu iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno da je sestra Smiljane Srnec, koja je uhapšena istoga dana.

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske je prije sedam dana odbio žalbu optužene Smiljane Srnec protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o produženju istražnog zatvora. Time je postalo pravomoćno rješenje prvostepenog suda kojim je optuženici, u toku postupka nakon podignute optužnice zbog kaznenog djela ubistva iz članka 110. Kaznenog zakona, produžen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI