DIŽE SE PRAŠINA

Studenti Sarajeva, Mostara i Banjaluke protiv imenovanja Martine Mlinarević za bh. veleposlanicu u Češkoj: 'Niti je kvalifikovana, niti...'

Front 21.11.19, 10:25h

Studenti Sarajeva, Mostara i Banjaluke protiv imenovanja Martine Mlinarević za bh. veleposlanicu u Češkoj: 'Niti je kvalifikovana, niti...'
Studenti u priopćenju traže od mjerodavnih institucija da zaustave, kako navode, "protuzakonito imenovanje i promoviranje nejednakosti bh. građana pred zakonom"

 

 

 

Studentske politološke organizacije iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke smatraju kako je imenovanje Martine Mlinarević za bh. veleposlanicu u Češkoj "udar na demokratske i pravne temelje BiH".


"U trenutku kada visokoobrazovani kadrovi naše zemlje zbog nemogućnosti zaposlenja napuštaju zemlju odnoseći mukotrpno stečeno znanje, na veleposlanička mjesta imenuju se nekvalificirani kandidati, protivno pravnim propisima ove države.


Sporno imenovanje smatramo utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu Odluku o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo 22. travnja 2013. godine", navodi se u zajedničkom priopćenju za javnost Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo "SPONA", Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka i udruge Hrvatski studentski politološki forum Mostar.


U priopćenju se traži od mjerodavnih institucija da zaustave "protuzakonito imenovanje i promoviranje nejednakosti bh. građana pred zakonom".

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI