Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH

U decembru potvrđivanje Tegeltije... Program reformi BiH, koji će biti dostavljen u NATO, znači aktivaciju MAP-a

Front 20.11.19, 19:54h

U decembru potvrđivanje Tegeltije... Program reformi BiH, koji će biti dostavljen u NATO, znači aktivaciju MAP-a
Podsjetio je da je sjednica Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH zakazana za utorak te se očekuje, kaže Zvizdić, da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti upriličena prve sedmice decembra

 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Stranka demokratske aktivnosti - SDA) potvrdio je danas novinarima nakon sjednice Kolegija tog doma da će sjednica Doma biti upriličena početkom decembra.

 

Na toj sjednici Doma bit će dovršen proces imenovanja radnih tijela parlamenta, ali i potvrđivanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

 

Tada, dodao je, neće biti moguće imenovanje cjelokupnog novog saziva Vijeća ministara BiH jer će nakon imenovanja mandatara, Tegeltija predložiti buduće ministre koji moraju proći procedure provjere, a zakonski rok za to je 30 dana.

 

Podsjetio je da je sjednica Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH zakazana za utorak te se očekuje, kaže Zvizdić, da će naredna sjednica Predstavničkog doma biti upriličena prve sedmice decembra.

 

Izrazio je i zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument Program reformi BiH koji je, prema izjavama članova Predsjedništva BiH, njegov karakter prihvatljiv za Sjevernoatlantski savez (NATO) i značit će aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

 

Potvrdio je Zvizdić da nije imao uvid u Program reformi, ali je odbacio tvrdnje bh. političara da se dokument čuva u posebnim sefovima jer se radi o dokumentu koji će uime BiH biti dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu te se radi o javnom i zvaničnom dokumentu.

 

- Sada ćemo mi u parlamentu BiH brzo završiti posao u vezi s komisijama i potvrđivanjem budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - dodao je.

 

Napomenuo je i da se još nije definitivno razgovaralo o tome koji će to biti ministri iz SDA u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

 

Kako je zaključio sve ovo razriješilo je blokirane procese kojima se svjedoči posljednjih mjeseci u BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI