posljednji meč kvalifikacija za EP

Reprezentacija BiH savladala Lihtenštajn s 3:0

Sport 18.11.19, 22:41h

Reprezentacija BiH savladala Lihtenštajn s 3:0
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je večeras jedne od najlošijih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u historiji, a na kraju ih je okončala na četvrtom mjestu sa samo 13 bodova

 

Fudbalska reprezentacija BiH rezultatom 3:0 je savladala Lihtenštajn u posljednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je večeras jedne od najlošijih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u historiji, a na kraju ih je okončala na četvrtom mjestu sa samo 13 bodova.

 

Nakon još jednog neuvjerljivog izdanja protiv Italije, naš tim je večeras u znatno izmijenjenom sastavu gostovao kod Lihtenštajna, koji bi Bosna i Hercegovina trebala biti u stanju uvijek savladati, bez obzira na okolnosti meča.

 

Naš tim je neuigran i to je bilo evidentno, ali bilo je vidljivo i da našim igračima nedostaje jako mnogo bitnih elemenata u završnici, pa smo tako trošili lopte iz napada u napad, uglavnom bez da bismo napravili konkretniju prijetnju za domaći tim.

 

U prve četiri minute, dva naša obećavajuća napada zaustavljena su zbog ofsajda, a onda je postepeno počelo mučenje. U 15. minuti je nakon dobrog ubačaja Hajradinovića zaustavljen prvo Hodžić, a nakon njega i Hajrović, da bi domaći tim polako počeo dizati svoj nivo igre u odbrani.

 

Stoga je naša igra postajala sve bezidejnija, a nakon nekoliko nerezonskih udaraca sa distance, veliku smo šansu imali u 39. minuti, kada je Duljević odlično proigrao Hodžića, a nakon što je njegov udarac odbranio Buchel i loptu odbio do Hajradinovića, ovaj šutirao visoko preko gola domaćina.

 

Nije bilo značajnijih promjena u nastavku prvog poluvremena, a na otvorenju drugog je Dino Hotić debitovao za reprezentaciju BiH, zamijenivši Harisa Duljevića. Nakon samo nekoliko minuta imao je veliku šansu nakon što je sam oteo loptu domaćima, no promašio je, šutiravši visoko preko gola.

 

No, nije Lihtenštajn još dugo odolijevao našim napadima. U 57. minuti, loptu u kazneni prostor domaćih ubacuje Hajrović, glavom je na drugu stativu prebacuje Hajradinović, a mrežu domaćih trese Eldar Ćivić, kojem je to bio prvi pogodak u dresu reprezentacije BiH.

 

Brzo nakon prvog, stigao je i drugi gol naše reprezentacije. Armin Hodžić se poslije solo akcije namjestio na udarac i sa distance zatresao mrežu nemoćnog Buchela za nešto sigurnije vodstvo našeg tima.

 

Edin Džeko je na teren ušao u 71. minuti, a naš tim je nekoliko minuta kasnije stigao do još jednog pogotka. Dubinsko dodavanje Hodžić dobro prati, bježi odbrani domaćih, obilazi golmana Buchela i postiže svoj drugi gol na meču.

 

Meč u nastavku nije imao nikakvu zanimljivost, a do gola je pokušavao doći i Edin Džeko, kojem to međutim nije polazilo za rukom.

 

Vrijedi istaći da je Grčka rezultatom 2:1 savladala Finsku nakon što su Finci poveli pogotkom Pukkija. Mantalos i Galanopoulos postigli su golove za preokret Grčke, kojim su Grci na kraju takmičenje okončali na trećem mjestu u grupi, sa 14 bodova.

 

Naš tim je četvrti, a peta je Armenija, koja je večeras doživjela jedan od najtežih poraza u historiji. Italija ju je pregazila sa čak 9:1, čime je Italija postala statistički najbolja selekcija evropskih kvalifikacija. 

 

Ciro Immobile i Nicolo Zaniolo postigli su po dva gola za Italiju, a u listu strijelaca upisali su se još Romagnoli, Barella, Jorginho, Orsolini i Chiesa.

 

Lihtenštajn - Bosna i Hercegovina 0:3
Stadion: Rheinpark Stadion, Vaduz
Gledalaca: 1000
Sudija: Halis Ozkahya (Turska)
Strijelci: 0:1 - Ćivić (57), 0:2 - Hodžić (64), 0:3 - Hodžić (73)
Žuti kartoni: Brandle, Frick (Lihtenštajn)

 

Lihtenštajn: B. Buchel, Goppel, Grandle, Rechsteiner, Malin, M. Buchel, Polverino (67. Frommelt), Hasler, Salanović (46. Yildiz), Wolfinger, Frick (83.  Gubser)

Bosna i Hercegovina: Pirić, Bičakčić, Ćivić, Mihojević (71. Džeko), Memišević, Jajalo, Sarić, Hajradinović (65. Bešić), Hajrović, Duljević (46. Hotić), Hodžić

 

(sport1.oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI