INTRIGA SEDMICe/ ULOGA ŠTRAJKAČKOG LIDERA

Da li je Edin Selimić istinski sindikalni lider ili politički manipulator?

Front 16.11.19, 13:38h

Da li je Edin Selimić istinski sindikalni lider ili politički manipulator?
U jednom gostovanju na javnom servisu, uoči štrajka, na ponudu ministrice pravde Lejle Brčić, da se pregovara o novom kolektivnom ugovoru u martu 2020. godine lakonski je prokomentirao: “Ako do tad budete na vlasti”. Šta su stvarni motivi za borbu ovoga sindikalnog lidera?

 

Vođa Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je doktor Edo Selimić. Bio je visokopozicioniran na listi Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo na općim izborima održanim prošle godine i osvojio nešto više od 400 glasova. Gotovo dvije decenije djeluje u ovom sindikatu, a njegovi učinci za poboljšanje položaja radnika u zdravstvu su, tvrde upućeni,  minimalni. 


Da li je Selimić instinski sindikalista ili manipulator u službi određenih politika? Nakon ovog posljednjeg štrajka, sve se bliži ocjeni da je manipulator, i da je itekako involviran u politiku, čime se pokazuje da je štrajk koji on predvodi zapravo politički pritisak na aktuelnu kantonalnu Vladu. 


Njegove kolege iz poltike tvrde da neostvarene ambicije da bude kantonalni zastupnik sada pokušava ostvariti kroz „sindikalno djelovanje“. U jednom gostovanju na javnom servisu, uoči štrajka, na ponudu ministrice pravde Lejle Brčić, da se pregovara o novom kolektivnom ugovoru u martu 2020. godine lakonski je prokomentirao: “Ako do tad budete na vlasti” ili između redova čitano, ja i sindikat na čijem smo čelu vas rušimo. 


Doktor Selimić gotovo da je bio nevidljiv sve do 2017. godine kada su se doktori nezadovoljni njegovim (ne)radom izdvojili i napravili Sindikat doktora medicine i stomatologije. U svojim medijskim istupima priznao je da je 2017. godine potpisao nepravedan kolektivni ugovor, te je logično zapitati se zašto, iako je znao da ugovor nije pravedan, nije odbio da ga potpiše i podnese ostavku zbog odluke doktora da napuste, kako je to sam rekao, „nedoktorski sindikat“. 


Dva plus dva je uvijek četiri, tako je i ovo rješenje zasnovano na istom principu - nije podnio ostavku jer je čuvao svoju poziciju. Upitno je šta se skriva iza njegovog zahtjeva da se doktorima smanje plaće, iako je i sam doktor. Prateći njegov (ne)rad, nemoguće je da to radi jer je visokomoralan i principijelan, jer da jeste imao je priliku kada su mu se doktori izborili za povećanje plaće, da je se odrekne u dobrotvorne svrhe. 


Mnogo je nepoznanica vezanih za ulogu doktora Selimića u ovom štrajku, a jedna od njih je i činjenica da mu u pregovorima asistira administrativni radnik, te da u pregovaračkom timu nema niti jedne medicinske sestre, na čemu i počiva cijela kampanja koju vodi protiv Vlade KS, navodna borba za bolji status i povećanje plaća medicinskih sestara, tehničara...


Zato je puno pitanja oko stvarnih motiva ovoga „sindikalnog vođe“ u trenutnim previranjima u zdravstvu Kantona Sarajevo.


(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI