ODLAZAK VELIKANA

Preminuo Branko Lustig, čuveni filmski producent svjetskog glasa, dobitnik Oscara za 'Schindlerovu listu' i 'Gladijatora'

Hronika 14.11.19, 11:35h

Preminuo Branko Lustig, čuveni filmski producent svjetskog glasa, dobitnik Oscara za  'Schindlerovu listu' i 'Gladijatora'
Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen... Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film „Schindlerova lista“

 

 

 


Filmski producent Branko Lustig preminuo je jutros u 88. godini u Zagrebu, piše Nacional.

 

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, počeo je radeći na filmovima kao što su “Ne okreći se sine” i “Kozara”, 70-ih je radio na inozemnim koprodukcijama a taj rad i poznanstva omogućili su mu da 80-ih ode u Los Angeles. Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film “Schindlerova lista”, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu.


Nakon “Mirotvorca” s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za “Gladijatora”, surađivao na filmovima “Hannibal”, “Pad Crnog jastreba”, “Kraljevstvo nebesko”, “Dobra godina” i “Američki gangster”. Na snimanju posljednjeg filma došlo je do razlaza sa Scottom.


Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma. U intervjuu za Nacional, na pitanje zašto se odlučio vratiti u Hrvatsku iz Los Angelesa, rekao je:

 

- Iskreno, vratio sam se da umrem ovdje. Lijep je Hollywood, upoznao sam velike glumce, radio s njima, ali ipak je ovo moja zemlja i puno toga sam tu doživio – i lijepog, ali i stradanja. Tu imam i puno prijatelja, u Americi imam jako puno znanaca, ali samo mi je Spielberg prijatelj.


Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba i to za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku.


Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.


Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film „Schindlerova lista“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI