Podmukli karcinom

Ovo su najčešći simptomi raka jajnika koje mnoge žene ignorišu dok ne bude prekasno

Lifestyle 13.11.19, 15:53h

Ovo su najčešći simptomi raka jajnika koje mnoge žene ignorišu dok ne bude prekasno
Rana dijagnoza je spas za žene oboljele od raka jajnika, nedopustivo je da žene ne znaju kako prepoznati simptome, kaže Annwen

 

Hiljade žena ugrožavaju svoje živote jer nemaju ni osnovno znanje o simptomima raka jajnika, upozorava Annwen Jones, direktorica organizacije Target Ovarian Cancer koja se bori za suzbijanje raka jajnika.  

 

Istraživanja su pokazala da gotovo 71 posto žena zna da je kvržica na dojci ili pod pazuhom mogući simptom raka dojke, no samo jedna od pet žena zna da je nadutost jedan od uobičajenih simptoma raka jajnika.

 

"Rana dijagnoza je spas za žene oboljele od raka jajnika, nedopustivo je da žene ne znaju kako prepoznati simptome. Svaka osoba koja ima genetsku predispoziciju za rak dojke ili jajnika trebala bi se zapitati zna li koji su tačni simptomi bolesti", kaže Annwen za Daily Mail.

 

Najčešći simptomi raka jajnika su: konstantna nadutost, napuhnut trbuh, bol u trbuhu i zdjelici, osjećaj da ste se brzo najeli ili gubitak apetita te učestala potreba za mokrenjem. Također, obratite pažnju na simptome poput probavnih problema, mučnine, boli tokom spolnog odnosa, bolova u leđima, neuobičajenog vaginalnog krvarenja, stalnog umora i iznenadnog gubitka težine, navodi se na internetskim stranicama NHS-a (Državnog zavoda za zdravstvo u Velikoj Britaniji).

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI