PREVARANTI HARAJU U BIH

Nasjela je na poruku 'prijatelja' na Facebooku i poslala mu fotografiju svoje bankovne kartice, uslijedio je šok...

Hronika 08.11.19, 20:42h

Nasjela je na poruku 'prijatelja' na Facebooku i poslala mu fotografiju svoje bankovne kartice, uslijedio je šok...
Određen broj prijatelja nasjeo je na ovu priču te je poslao fotografije obje strane bankovne kartice koju su prevaranti iskoristili kupujući online, te trošeći daleko veće iznose od traženih 20 KM

 

 


Policija u Srednjobosanskom kantonu posljednjih dana zatrpana je prijavama o prevarama s bankovnim karticama u kojima prevaranti najprije hakiraju Facebook profil žrtve, zatim prijateljima šalju poruku u kojoj ih mole da im pošalju fotografiju obje strane bankovne kartice da bi platili naručenu robu te im obećavaju dati novac u protuvrijednosti, piše Avaz.


Online kupovina


Posljednji slučaj prijavila je Vitežanka Ana Bošnjak-Mišković, čiji su prijatelji dobili poruku koja glasi: "Ej, šta radiš, može jedna usluga, molim te? Trebam karticu za bankomat, ako imaš, moram platiti jedan račun preko tvoje kartice oko 20 maraka. Dat ću ti ja novce.“ 


Određen broj prijatelja nasjeo je na ovu priču te je poslao fotografije obje strane bankovne kartice koju su prevaranti iskoristili kupujući online, te trošeći daleko veće iznose od traženih 20 KM.


Neslužbeno saznajemo da je jednoj ženi na naplatu došlo više od 500 KM.


Slični slučajevi prijavljeni su u Vitezu, Jajcu, Travniku, praktički u većini gradova SBK. Potvrdio je to Hasan Hodžić, portparol policijskog komesara MUP-a SBK, koji je apelirao na građane da nikome na šalju podatke svojih bankovnih kartica.


Zloupotreba podataka


- Apeliramo na građane da paze na zaštitu osobnih podataka, odnosno da ne nasjedaju na ovakve prevare i nikome ne šalju podatke svojih bankovnih kartica da bi spriječili eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete. Policija u prijavljenim slučajevima provodi kriminalističko istraživanje - rekao je Hodžić.


Posljednji sličan slučaj na području SBK zabilježen je nedavno kada je policija uhapsila zaštitara iz jedne busovačke banke koji je na isti način trošio novce klijenata banke.


- Zloupotrebu podataka osumnjičeni je izvršio na način da je bez njihovog znanja i saglasnosti u više navrata izvršio online uplate. Ovim nezakonitim radnjama pričinjena je materijalna šteta viša od 1.500 KM - saopćeno je tada iz MUP-a SBK.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Ilistracija)
 

BLIN
KOMENTARI